Ο,τι και να θέλει να κάνει ένας ιδιοκτήτης, από την αξιοποίηση ακινήτου έως και την πληρωμή του πιο απλού φόρου, περνά από τα γρανάζια αυτού που μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως «κωμωδία καταστάσεων», με έμφαση στην αχρείαστη ταλαιπωρία. Στην Ελλάδα, για μια απλή μεταβίβαση ακινήτου, πωλητής και αγοραστής χρειάζεται να περάσουν από μια μικρή «οδύσσεια», μαζεύοντας έως και είκοσι δικαιολογητικά, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ υπάρχουν και φαινόμενα που μέχρι να μαζέψεις το τελευταίο απαιτούμενο έγγραφο, έχει λήξει το πρώτο…
Με το κράτος να έχει κάνει δυναμική στροφή προς την ψηφιοποίηση και τον γενικότερο εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του προς τους πολίτες, έχει φτάσει η ώρα να δούμε σημαντικές αλλαγές και στα ακίνητα. Η αρχή θα γίνει με ένα μπαράζ «εκλογίκευσης» των διαδικασιών, όπου παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών, καθώς και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.
Γολγοθάς…
Η αρχή αναμένεται με την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ, δηλαδή την απόδειξη μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πρόκειται για έγγραφο μικρής χρησιμότητας, το οποίο όμως χρειάζεται πολύ χρόνο για να εκδοθεί. Ενδιαφέρον είναι ότι είχε καταργηθεί το 2014 αλλά το 2017 αποφασίστηκε η επαναφορά του. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκάρουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας με χιλιάδες αιτήσεις, που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν πρόσθετες καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις.
Στο τέλος του 2021, όπου σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις παλαιές αντικειμενικές, έγιναν χιλιάδες γονικές παροχές, οι καθυστερήσεις, εκτός από πρόβλημα ιδιοκτητών και συμβολαιογράφων, δημιούργησαν και καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ. Η αναμονή είναι ένας μήνας για μια απλή μεταβίβαση ακινήτου και έως και εννέα μήνες για πιο σύνθετες.
Η «παράνοια» ένα πιστοποιητικό να χρειάζεται τον ίδιο χρόνο με την κυοφορία ενός μωρού δεν πέρασε ασχολίαστη από τους συμμετέχοντες στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, όπου τέθηκαν όλα τα αιτήματα των ιδιοκτητών και οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στις αποκαλύψεις των θετικών εξελίξεων.
Πρώτα βήματα
Η αρχή είναι η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών, με την οποία η ΑΑΔΕ θα κλείσει τον κύκλο των (πλέον) αχρείαστων επισκέψεων στις ΔΟΥ για θέματα κληρονομιάς (δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών). Μέσα στο έτος, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myProperty», κάτι που θα μπορεί να γίνει απευθείας από το συμβολαιογραφικό γραφείο.
Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα ακίνητα, αλλά περιλαμβάνει δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κινητή περιουσία (π.χ. αυτοκίνητα), μετρητά, ομόλογα, μετοχές και ό,τι χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη.
Ολα λειτουργούν συνδυαστικά για τη μείωση της ταλαιπωρίας και σε αυτό το πλαίσιο, εντός του έτους, έρχεται η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr