Σύμφωνα με το πρακτορείο, Αθήνα και θεσμοί κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτό της ενέργειας. Επικαλούμενο μάλιστα δύο αξιωματούχους, το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.
Κρίνεται, μάλιστα, για το κατά πόσο θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, καθώς σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο Euroworking Group της Πέμπτης, με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα, 3 Απριλίου.
Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, ωστόσο, στις τέσσερις μέρες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup – αυτό της Μάλτας στις 7 Απριλίου – o ρεαλιστικός στόχος είναι μία συμφωνία επί της αρχής και όχι τεχνική συμφωνία (staff level agreement). Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ για την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Ενδιάμεσα από τα δύο Eurogroup, αυτό στις 7 Απριλίου και το επόμενο στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά και η ψήφισή τους.
Το γεγονός ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη συνολική συμφωνία για το χρέος, επιβεβαίωναν δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που υποστήριξε ότι δεν θα ψηφιστούν τα μέτρα, αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.
Μαξίμου: Οταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή. «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, όπως απαιτούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2012, αναμένεται να αναβιώσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Εξάλλου, βεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς πολύ γρήγορα εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποδεχθεί μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.
Τα μέτρα θα έρθουν πρώτα και θα ακολουθήσει η συζήτηση για ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) θα έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου. Οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).
Μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, καθώς και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, είπε χθες ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εκτός από ένα «πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά, που είναι ακόμη ανοικτό».
«Στη Βουλή μόνο συνολική συμφωνία»
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους», δήλωσε στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, εξέφρασε τη «βαθιά πεποίθηση» ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «συμπαγής» στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, στα εργασιακά δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ στις ομαδικές απολύσεις -και πολύ περισσότερο στο λοκ άουτ και στο συνταξιοδοτικό- είπε πως «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή».