Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή “.
Δεν επιβεβαιώνουν προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών και οι Βρυξέλλες.
Ερωτηθείσα σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τα οικονομικά, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απάντησε πως έχει υπόψη της το δημοσίευμα αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.
“Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία”, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έτερος ευρωπαίος αξιωματούχος. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί”.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου “να προλάβουμε” μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, “δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί”.
Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.
Τι έγραψε το πρακτορείο
Το Reuters μετέδωσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών στα εργασιακά, στα θέματα ενέργειας και στις περικοπές μετά το 2018, προσθέτοντας ότι έρχεται πιο κοντά μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, ως 1% του ΑΕΠ, το 2019, ενώ το αφορολόγητο θα έχει “ταβάνι” τα 6.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά στα εργασιακά η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νομιμοποίηση των μαζικών απολύσεων όπως απαιτούσε το ΔΝΤ, ενώ επανέρχεται η συλλογική διαπραγμάτευση, που είχε καταργηθεί με το “πακέτο” του 2012, μετά το 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος δανεισμού.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η Ελλάδα φέρεται να συμφώνησε να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων.
“Στη Βουλή μόνο συνολική συμφωνία”
“Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει αν δεν υπάρξει πρώτα συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους”, δήλωσε στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, εξέφρασε τη “βαθιά πεποίθηση” ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι “συμπαγής” στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, στα εργασιακά δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ στις ομαδικές απολύσεις -και πολύ περισσότερο στο λοκ άουτ και στο συνταξιοδοτικό- είπε πως “γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ήπια προσαρμογή”.