Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου λειτουργεί προαιρετικά για αυτόν το μήνα (Ιανουάριος 2022), ώστε να μην βάλει φρένο στο «κύμα» μεταβιβάσεων που έχει ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση για επέκταση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ. Ωστόσο, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα είναι υποχρεωτική καθώς δεν θα επαρκεί η βεβαίωση μηχανικού.
Η ρύθμιση αφορά όλες τις νέες οικοδομές και τα παλιά ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε περαίωση της νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι απαραίτητη και για κάθε δικαιοπραξία που αφορά σε αλλαγή ιδιοκτησίας, γεγονός που θα επιφέρει έξτρα χρεώσεις οι οποίες – ανάλογα με τη χρέωση του μηχανικού που θα αναλάβει τη συγκέντρωση δικαιολογητικών και εγγράφων και την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ακινήτου – μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 300 έως και 500 ευρώ.
Αυτό είναι το ελάχιστο κόστος για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αν και εφόσον το ακίνητο είναι καθόλα νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Αν ωστόσο υπάρχουν παραβάσεις που πρέπει να διευθετηθούν, το κόστος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, φτάνοντας ως και τα 1000 ευρώ!
Η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μπορεί να γίνει αποκλειστικά από εξουσιοδοτημένο μηχανικό, αφού συλλέξει τα απαιτούμενα έγγραφα. Σε μια πρώτη φάση, θα πρέπει να καταχωρηθεί το οικόπεδο/γήπεδο και σε δεύτερη η ιδιοκτησία. Εν συνεχεία, ο μηχανικός εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου. Κάθε Απόσπασμα έχει δικό του κλειδί γνησιότητας και αποκλειστικό Κωδικό Ταυτότητας.
Κατόπιν, ο μηχανικός υποβάλλει αίτηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου, που περιλαμβάνει τη βεβαίωση του ιδίου ότι το ακίνητο έχει (ή δεν έχει) αυθαιρεσίες, ενώ οφείλει να αναφέρει και αν οι τυχόν αυθαιρεσίες έχουν τακτοποιηθεί, καθώς και τα στοιχεία του Αποσπάσματος.
Τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τις οποίες εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες υποχρεούνται να αποκτήσουν απευθείας την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ενώ τα παλαιότερα κτίρια οφείλουν να την έχουν εκδόσει κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Συνοπτικά, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
- Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της
- Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια (ή αν δεν υπάρχουν, βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης)
- Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου/της διηρημένης ιδιοκτησίας
- Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί
- Δηλώσεις υπαγωγής τακτοποίησης αυθαιρέτων
- Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο/τη διηρημένη ιδιοκτησία πλην των κοινοχρήστων χώρων, στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεων α΄, β΄ και ε΄
- Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται
- Τον πίνακα χιλιοστών
- Τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται/υπάρχουν.
Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και ανάρτησης των απαραίτητων στοιχείων, ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός εκδίδει ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό πληρότητας και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή του η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα.
Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.
H έκδοση πιστοποιητικών προϋποθέτει την καταβολή τέλους ανταπόδοσης ύψους 20€ υπέρ Τ.Ε.Ε. ενώ θα γίνεται τόσο από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό του ιδιοκτήτη όσο και από Κ.Ε.Π.
Πότε γίνεται η ενημέρωση
Οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ταυτότητα θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το κατώτερο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας.
Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα επιχειρείται να μπει «φρένο» στην άναρχη δόμηση και έτσι να υπάρξει καλύτερη εικόνα του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Η ΗΤΚ αποτελεί, παράλληλα, και το τελευταίο στάδιο της οριστικής τακτοποίησης όσων κτισμάτων έχουν ενταχθεί στους νόμους αυθαιρέτων, δεδομένου ότι μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη.
Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατηγορίας 1-4, που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν στη ρύθμιση τακτοποίησης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας.
Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.