«Χειρόφρενο»
Το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί με επιχορήγηση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως φαίνεται σε έγγραφο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, δεν έχει ανάψει το πράσινο φως.
Στο έγγραφο (που έφεραν στο φως οι ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ) επιστρέφονται ανεπικύρωτοι οι προϋπολογισμοί του 2017 της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες) με την παρατήρηση να απαλειφθούν επίμαχα σημεία των προϋπολογισμών και να μείνουν μόνον οι μη μισθολογικές παροχές για παιδικές κατασκηνώσεις, χορήγηση γάλακτος στους εργαζόμενους και έξοδα επιμόρφωσής τους.
Στην ουσία ο κ. Χουλιαράκης δεν προσυπογράφει τους προϋπολογισμούς των δύο συγκοινωνιακών φορέων αν δεν απαλειφθούν οικονομικά ζητήματα, όπως οι πρόσθετες απολαβές στελεχών, που ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και τις μισθολογικές αυξήσεις 2% και 4% που αποφασίστηκαν για τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ.
Η επιστροφή των προϋπολογισμών με παρατηρήσεις και χωρίς υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών άναψε φωτιές σε υπουργούς, καθώς σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη, για να συμφωνηθούν ενδεχομένως οι αλλαγές που ζητά το υπουργείο Οικονομικών, αλλιώς δεν θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός οπότε και η κρατική χρηματοδότηση τινάζεται στον αέρα.
Η σύμβαση
Στη σύμβαση της ΣΤΑΣΥ προβλέπονται αυξήσεις μισθών 2% και 4%, παρά τα ελλείμματα. Πέραν αυτού υπάρχει και ρήτρα για επιπλέον αυξήσεις αποδοχών ανάλογα με τα έσοδα από τα εισιτήρια, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σε περίπτωση αύξησης των εσόδων της Εταιρίας με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθώς και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι τα ως άνω ποσά αυξάνονται μετά από κοινή συμφωνία».
Εκτός από τις αυξήσεις αποδοχών προβλέπονται:
* Αύξηση του φοιτητικού εφάπαξ επιδόματος στα 800 ευρώ (από 650 ευρώ).
* Αύξηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για τη γέννηση τέκνου στα 700 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 900 ευρώ για το δεύτερο και στα 1.300 ευρώ για το τρίτο παιδί. Τα αντίστοιχα ποσά της εφάπαξ παροχής για τη γέννηση παιδιών στη σύμβαση του 2014 ήταν 600 ευρώ, 800 ευρώ και 1.200 ευρώ.
* Ετήσια οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια εργαζομένου που συντηρεί τέκνο ή σύζυγο ή με δικαστική απόφαση προστατευόμενο μέλος με ειδικές ανάγκες.
* Επιπλέον άδεια 22 μέρες το χρόνο με αποδοχές -πέραν της κανονικής- για τους γονείς που έχουν ανίκανα παιδιά (η επιπλέον άδεια ήταν 15 μέρες στην αντίστοιχη επιχειρησιακή σύμβαση του 2014).
Κώστας Κατίκος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου