Η ταχεία εξάπλωση της light έκδοσης της COVID-19 ενδεχομένως να ανατρέψει τις αρχικές προσδοκίες για ένα πολύ καλό 2022, δημιουργώντας ρήγμα στο κάδρο του ελληνικού τουρισμού και το προσεχές έτος. Βέβαια για τη χώρα μας δεν αποκλείεται η ζοφερή εικόνα που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στη ζήτηση να επενεργήσει θετικά στην πορεία της σεζόν δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες αφενός θα αποφύγουν μακρινούς προορισμούς και αφετέρου θα προτιμήσουν περιοχές όπως η Ελλάδα που εκπέμπει ασφάλεια στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
«Επανεκκίνηση»
«Στόχος μας για το 2022 καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι η ολική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Ενας στόχος ο οποίος είναι εφικτός με σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια τώρα, αλλά, κυρίως, με την εμπέδωση της πεποίθησης ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση» υποστηρίζει ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας και συμπληρώνει: «Η θερινή περίοδος θα ξεκινήσει το 2022 από τον Μάρτιο για όσους προορισμούς μπορούν, κυρίως λόγω κλίματος, να το υποστηρίξουν. Και με μεγάλη αισιοδοξία, στις επαφές μας με όλες τις αεροπορικές εταιρίες, τους tour operators, τις εταιρίες κρουαζιέρας, βλέπουμε αύξηση διαθεσιμότητας, πτήσεων, δρομολογίων και προορισμών».
Καταλήγοντας ο υπουργός Τουρισμού αναφέρει: «Εκτός από την ασφάλεια, στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό μας έχουν ενταχθεί η προβολή και ανάδειξη λιγότερο γνωστών προορισμών, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η Θεσσαλονίκη ως home port και hub για την κρουαζιέρα, το project Digital Nomads και, πάνω απ’ όλα, ο μεγάλος στόχος και κύρια στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον».
«Ποιοτικές εμπειρίες»
Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ακτινογραφώντας την εικόνα της προσεχούς σεζόν επισημαίνει ότι «ξεκινώντας από τη βάση της επιτυχίας του ‘21, θέτουμε τα θεμέλια για μία ακόμα δυναμικότερη χρονιά το ‘22. Ηδη κατόπιν επαφών του υπουργού με διεθνείς παράγοντες του τουρισμού και εταίρους, ανακοινώνονται εκατοντάδες χιλιάδες νέες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα από χώρες όπως η Βρετανία ή η Γαλλία, που ξεπερνούν και τα επίπεδα της εποχής πριν από την πανδημία. Τα πρώτα μηνύματα λοιπόν είναι πολύ θετικά και όλη μας η προσπάθεια εστιάζει στο να τα μετουσιώσουμε σε αποτελέσματα. Στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι οι ποιοτικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ο επισκέπτης μέσα από τις διαφορετικές μορφές τουρισμού. Ο εναλλακτικός τουρισμός ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες, αυξάνοντας την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και διαχέοντας ισόρροπα την ανάπτυξη στο σύνολο της επικράτειας κατά τρόπο περιβαλλοντικά βιώσιμο. Γι’ αυτό το λόγο, καταρτίζουμε και υλοποιούμε στρατηγικά σχέδια δράσης σε κάθε ειδικό τομέα τουρισμού. Μορφές όπως ο οινοτουρισμός, όπου φέτος διοργανώσαμε δυο συνέδρια σε Σαντορίνη και Δ. Μακεδονία σε ένα οδοιπορικό που συνεχίζεται με τη δημιουργία portal προβολής των επισκέψιμων οινοποιείων. Συνεχίζουμε με τη θεσμοθέτηση σημάτων επισκέψιμων ελαιοτριβείων, τυροκομείων και ζυθοποιείων. Επίσης μορφές όπως ο γαστρονομικός (όπου πετύχαμε την ένταξη της Θεσσαλονίκης στις Creative Cities of Gastronomy της UNESCO) ή ο αγροτουρισμός (όπου πετύχαμε την ένταξη του Σουφλίου στα Best Tourism Villages του ΠΟΤ) και συνεχίζουμε με βελτίωση και ενίσχυση του σήματος Αγροτουρισμού, ο ορεινός τουρισμός και η ειδική καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό που για πρώτη φορά θα γίνει στη χώρα, ο τουρισμός ευεξίας, ο καταδυτικός βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματός μας».
«Θα τα καταφέρουμε»
Το στίγμα για τη νέα χρονιά δίδει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος που σημειώνει ότι «η νέα χρονιά ξεκινά με εξαιρετικά καλούς οιωνούς για τον τουρισμό μας. Παρά τις αβεβαιότητες έχουμε αποδείξει ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή, τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Με τη συνεργασία, την υψηλή δημοφιλία του προορισμού και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις διεθνείς αγορές το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους πλέον κερδισμένους προορισμούς ανά τον κόσμο».
Συνεχίζοντας ο κ. Ρέτσος προσθέτει ότι: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι 4 μήνες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τη φετινή περίοδο δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Το επόμενο διάστημα της χειμερινής περιόδου, που οι διεθνείς αφίξεις είναι περιορισμένες και υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από την εγχώρια αγορά, προδιαγράφεται δύσκολο, τόσο για τους αστικούς όσο και για τους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς της χώρας. Στις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι και οι συνέπειες της αύξησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, οι ανατροπές που φέρνουν γεγονότα όπως για παράδειγμα η εμφάνιση πρόσφατα της μετάλλαξης Ομικρον, δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια για την εξασφάλιση ταχύτερων ρυθμών ανάκαμψης, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει ότι: «Παρά ταύτα, συνολικά για το 2022, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη φετινή χρονιά, συμβάλλοντας περαιτέρω στην προσπάθεια για οριστική έξοδο από την πανδημική κρίση. Ηδη οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά, ενώ το ενδιαφέρον για κλείσιμο ταξιδιών στη χώρα μας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω οδεύοντας προς την έναρξη της σεζόν».
Αύξηση εταιρικών μετακινήσεων, μείωση ταξιδιωτικών προϋπολογισμών
Ανοδο αναμένεται να καταγράψουν τα εταιρικά ταξίδια το 2022. Ωστόσο οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί το 2021 προβλέπεται να μειωθούν κατά 50% συγκριτικά με το 2019. Αυτό αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία από την παγκόσμια έρευνα για τα επαγγελματικά ταξίδια της Morgan Stanley.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Παρά την αύξηση, οι προσδοκίες του προϋπολογισμού του 2022 παρουσιάζουν πτωτική τάση. Η μέση πτώση των προϋπολογισμών αυξήθηκε από -15,5% τον Μάρτιο του 2021 σε -17,5% τον Ιούλιο του 2021 και 22% τον Οκτώβριο του 2021.
Υπογραμμίζεται ότι περίπου το 77% των ερωτηθέντων αναμένει μείωση των ταξιδιωτικών προϋπολογισμών. Μόνο το 15% ανέμενε αυξημένο προϋπολογισμό για ταξίδια το 2022.
Επίσης περίπου το 43% των ερωτηθέντων αναμένει πλήρη ανάκαμψη μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, το 27% δεν αναμένει ότι τα ταξίδια θα επανέλθουν ποτέ στα προ COVID-19 επίπεδα.
Την ίδια στιγμή παρά τις πτωτικές προοπτικές για τους προϋπολογισμούς, οι προσδοκίες για τον αριθμό των επιβατών έχουν αυξηθεί. Αυτό υποδηλώνει ανάκαμψη στα ταξίδια εσωτερικού και μικρών αποστάσεων.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 27% των ερωτηθέντων ανέμενε ότι οι αεροπορικές κρατήσεις θα αυξηθούν από το 2019. Ωστόσο, οι κρατήσεις αεροπορικών εταιριών αναμένεται να μειωθούν κατά 5,2% σε σχέση με τα προ COVID-19 επίπεδα.
Ακολούθως διαπιστώνεται ότι οι εικονικές συναντήσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα εταιρικά ταξίδια. Υπάρχει κατά μέσο όρο 29% αναμενόμενη μετατόπιση του όγκου ταξιδιών το 2022 σε εικονικά. Επιπλέον, η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τέλος, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις φαίνεται να ανακάμπτουν πιο γρήγορα στα ταξίδια. Αντίθετα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να μειώσουν τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr