Αν είχε προβλεφθεί μεγαλύτερη χωρητικότητα ή αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών από Ρωσία προς Ελλάδα, τότε η χώρα, σύμφωνα με παρατηρητές της ρωσικής αγοράς, θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά ακόμη και 50%, όμως η ανέλιξη των μεγεθών των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα αδυνατεί να υπερβεί τα επίπεδα του 20%. Κομβικό σημείο για πιθανή επέκταση της σεζόν εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το Ετος Ελλάδα-Ρωσία στον τουρισμό που ξεκινά τον προσεχή Οκτώβριο. Ο όμιλος Mouzenidis εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλη ποσοστιαία άνοδο που ξεπερνά το 200% αυτή τη στιγμή (θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα στο τέλος της ημέρας, αφού πέρυσι τέτοια περίοδο με τα προβλήματα στη βίζα υπήρχε αναβλητικότητα στη διενέργεια ταξιδιών προς την Ελλάδα). Ανάλογη άνοδο σημειώνει και ο TEZ, σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Χαριτίδη, γενικό διευθυντή του ομίλου στην Ελλάδα.
Από 18 πόλεις της Ρωσίας θα υπάρχουν, αυτό το καλοκαίρι, πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, στο πλαίσιο της ΜΙΤΤ 2017, της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού στη Ρωσία που έκλεισε τις πύλες της την περασμένη Πέμπτη. Οπως τόνισε, απευθείας πτήσεις θα υπάρχουν προς Αθήνα, Κρήτη, Κω, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και σύντομα θα ξεκινήσουν πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη προς το αεροδρόμιο της Καβάλας, που θα εξυπηρετούν και τις περιοχές από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Χαλκιδική.
Ο κ. Ευσταθίου, που η παρουσία του στη Ρωσία έχει ταυτιστεί με την επανάκαμψη της ρωσικής αγοράς προς την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι το περασμένο έτος ήταν θετικό για την Ελλάδα στη ρωσική αγορά, καθώς η χώρα μας υποδέχθηκε περισσότερους από 850.000 Ρώσους, έναντι 550.000 το 2015, με ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ότι ήρθαν Ρώσοι τουρίστες και κατά την εκτός αιχμής σεζόν – ακόμα και τον Νοέμβριο.
Ο διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας εξέφρασε την άποψη ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με το κλείσιμο της Τουρκίας, αναφέροντας ότι το 2013-14, που η Τουρκία δέχθηκε περίπου 4 εκατ. Ρώσους, και η Ελλάδα είχε επίσης πολύ καλή θέση στις αφίξεις Ρώσων. «Είναι λάθος», είπε ο κ. Ευσταθίου, «να συγκρίνεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν με αυτό της Τουρκίας που είναι πιο φθηνό» και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα παρέχουν διακοπές στη θάλασσα, αλλά η Ελλάδα προσφέρει πολλές άλλες δυνατότητες – αυτές είναι η Ιστορία, οι παραδόσεις, η γαστρονομία, οι θρησκευτικές περιηγήσεις, τα 2.000 νησιά. Είναι επίσης σημαντικό το ζήτημα της ασφάλειας».
Μετακίνηση της ζήτησης σε Τουρκία και Ελλάδα
Σημαντική μετακίνηση της ζήτησης διακοπών από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία και την Ελλάδα καταγράφεται στη ρωσική τουριστική αγορά, σύμφωνα με τη γραμματέα Τύπου της Ρωσικής Ενωσης Ταξιδιών, PCT, Ιρίνα Τουρίνα.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η μειωμένη αυτή ζήτηση εξισορροπείται στη ρωσική αγορά από την ανάπτυξη των πωλήσεων για διακοπές σε Τουρκία και Ελλάδα, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η οποία, όπως επισημαίνει ο CEO της PCT από τη Laguna Tour, Ντμίτρι Ανπιλόγκοβ, είναι 2 ή 3 φορές επάνω σε σχέση με πέρυσι.
Οι Ρώσοι tour operators έχουν προσφορές και ευνοϊκές συνθήκες για κρατήσεις στην Τουρκία και την Ελλάδα, με πρόβλεψη για προπληρωμή του 10-20% της τιμής του πακέτου και αποπληρωμή του τους επόμενους μήνες, πριν από την έναρξη του ταξιδιού, επισήμανε η Σβετλάνα Κονσταντίνοβα από τη Velvet Seasons.
Η Τουρκία είναι αδιαφιλονίκητα ο κερδισμένος αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ρωσικής πλατφόρμας «Web Shop burning permits», Σεργκέο Αγκαφόνοβ. Οι πωλήσεις της πλατφόρμας για Τουρκία αντιπροσωπεύουν μερίδιο 21%, για Ρωσία 11%, για Κύπρο 7% και για Ελλάδα 6%.
Από κοντά και η Κύπρος
Στην 4η θέση των πιο περιζήτητων προορισμών στη Ρωσία, όπως καταγράφηκαν στις αναζητήσεις Φεβρουαρίου στη ρωσική πλατφόρμα ταξιδιωτικών κρατήσεων Yandex, βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ στην 5η θέση ήταν η Κύπρος.
Πρώτη στις αναζητήσεις ήταν η Τουρκία (10,5% επί του συνόλου των αναζητήσεων), το ενδιαφέρον για την οποία περιόρισε τις αναζητήσεις για ταξίδια στο εσωτερικό της Ρωσίας, και ακολούθησαν η Ταϊλάνδη (9,7%) και η Αίγυπτος (7,4%). Οι αναζητήσεις για τη χώρα μας τον Φεβρουάριο παρουσίασαν αύξηση 79,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016 καταλαμβάνοντας μερίδιο 5,3% επί του συνόλου των αναζητήσεων.
Το κόστος για διακοπές 7 διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα για 2 άτομα τον Φεβρουάριο ξεκινούσε από 40.000 ρούβλια (670 ευρώ περίπου) και 87.500 ρούβλια (1.460 ευρώ ανά άτομο περίπου) για διαμονή μίας εβδομάδας.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
[email protected]
Από το ένθετο «Οικονομία» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής