Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης Startups in Greece 2021-2022, που παρουσιάστηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, από το Found.ation και το EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity.Partners, το νέο κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε εντός του έτους τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Οι τρεις κορυφαίοι τομείς, στους οποίους δραστηριοποιούνται, παραμένουν οι βιοεπιστήμες (Life Sciences), το λιανεμπόριο (Retail) και η αγροτεχνολογία (AgriTech).
Πόλος… έλξης
Αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφάλισαν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Ειδικά δε οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, το 2021 σημειώθηκαν και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που τρεις εταιρίες έφτασαν το στάδιο «unicorns», δηλαδή έχουν αξία τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια, της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για τις PeopleCert, Blueground και Viva Wallet.
Σχετικά με τα ποσά που οι ζητούν οι εταιρίες από τα funds, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στην περιοχή των 100.000-200.000 ευρώ, καθώς και στις 400.000-500.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Σημειώνεται δε ότι το 70% των επιχειρήσεων εστιάζει στο B2B.
Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιριών, έχει ανέλθει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων startups ελέγχονται από ξένα κεφάλαια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργεί το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.
Έρχονται stress tests για τις τράπεζες, με επιτόπιους ελέγχους από την ΕΚΤ
Στήριξη
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, που έδωσε το παρών στην παρουσίαση, προανήγγειλε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από 200 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόσθεσε δε ότι το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων ανέρχεται στο 1,26 δισ. ευρώ».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι «εάν λάβουμε υπ’ όψιν όλα τα είδη των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μέσων και πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στο επίπεδο των εταιριών που επενδύουν, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πάνω από 7-10 δισ. ευρώ και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια».
Αντίστοιχα, ο συνιδρυτής του Found.ation και συνιδρυτής και εταίρος του Velocity.Partners, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου τόνισε ότι το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή όσον αφορά στη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα exits και τους unicorns.
Προοπτικές
Την εκτίμηση ότι σύντομα οι πρώτες startups θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο εξέφρασε ο ιδρυτής της Venture Friends, Απόστολος Αποστολάκης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Τέλος, η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εταίρος του Uni.Fund, Κατερίνα Πραματάρη, επεσήμανε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σειρά προς αξιοποίηση έχει ο χώρος γύρω από τα πανεπιστήμια και την έρευνα. «Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας μια λαμπρή δεκαετία σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr