Πάνω από 7%
Η ανακοίνωση μιας σημαντικής ανόδου του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο, το τρίμηνο του τουρισμού, ο οποίος ξεπέρασε κάθε προσδοκία επιτυγχάνοντας πάνω από το 60% του τζίρου του 2019 (έναντι αρχικής πρόβλεψης για αναπλήρωση του 45% του τζίρου του 2019), θα δώσει το έναυσμα για νέα αναθεώρηση για το σύνολο του έτους. Το αποτέλεσμα για την ανάπτυξη το 2021 αναμένεται να κλειδώσει πάνω από το 7% στις αρχές του 2022. Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου το οικονομικό επιτελείο θα έχει συνολική εικόνα για τα έσοδα για το σύνολο της χρονιάς που ημερολογιακά τελειώνει σε λίγες μέρες. Με βάση τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους και με μια αναγωγή μπορεί να γίνει μια αρκετά ακριβής εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022 η οποία θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του επόμενου χρόνου από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο απώτερος στόχος μετά τη νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας είναι να εμφανιστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να καταστεί εφικτό να γίνει μια αξιόλογη μείωση του ΕΝΦΙΑ η ανακοίνωση του οποίου μεταφέρθηκε στις αρχές του επόμενου χρόνου. Εκτός από τη δυσκολία της αναμόρφωσης των συντελεστών η αιτία της αναβολής είναι και η ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού περιθωρίου που θα προστεθεί στα 60 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ήδη μέσω του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Με την ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου είναι πιθανό να έχουμε μειώσεις του φόρου για περισσότερο από το 90% των 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων με παράλληλη «εξαφάνιση» του επαχθούς συμπληρωματικού φόρου ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα καταργηθεί για τα φυσικά πρόσωπα και θα παραμείνει μόνο για τις επιχειρήσεις.
Ανάλογα με το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει το υπουργείο Οικονομικών θέλει ιδανικά να συνεχίσει και τις έκτακτες μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ για τουρισμό, εστίαση, μεταφορές θέατρα και σινεμά για το σύνολο του 2022 με προοπτική να μονιμοποιήσει το μέτρο από το 2023.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται και ένα περιθώριο (και πάλι με τη μορφή του δημοσιονομικού χώρου) μήπως χρειαστεί να στηρίξει επιχειρήσεις μετά τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας τα οποία από 17 δισ. το 2021 θα μειωθούν στα 2,9 δισ. τον επόμενο χρόνο. Ο κύριος όγκος των μέτρων στήριξης για το 2022 είναι τα δύο μέτρα με κόστος 1,86 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκαν από φέτος δηλαδή η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Τα μέτρα αυτά επαναλαμβάνονται καθώς είναι υποψήφια (τουλάχιστον το μέτρο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) να επεκταθούν και στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους και να μονιμοποιηθούν από το 2023.
Ελλείμματα
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Παράλληλα με την πορεία των εσόδων τα οποία βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί πολύ στενά και την εξέλιξη των δαπανών. Ο λόγος σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι με την αναθεώρηση της φετινής ανάπτυξης στο 7% ή και ψηλότερα χωρίς να δημιουργηθούν νέες υποχρεώσεις θα εμφανιστεί ελαφρώς βελτιωμένο και το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος (αναμένεται να φτάσει στο 9,9% του ΑΕΠ) αλλά και του πρωτογενούς ελλείμματος που αναμένεται να φτάσει στο 7,3% στο τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά το χρέος η νέα αναθεώρηση θα το μειώσει περαιτέρω ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνοντας κοντά στο 195%. Αυτή είναι και η βασική αιτία για την οποία μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εστίασης και του λιανεμπορίου παρότι οι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για απώλειες στον τζίρο τους με την εφαρμογή των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Οι δύο αυτοί κλάδοι ζητούν την αναβολή της έναρξης αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και των δόσεων για… κορονο-χρέη. Στα συρτάρια του υπ. Οικονομικών υπάρχουν μέτρα χωρίς κάποιο κόστος τα οποία όμως θα εφαρμοστούν όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη και όχι προκαταβολικά.
«Αγκάθια» πληθωρισμός και πανδημία
Η πορεία ανόδου δεν είναι ούτε και αυτή τη φορά ανέφελη. Το δίδυμο υψηλού πληθωρισμού και συνέχισης της πανδημίας με τελευταία και την είσοδο της μετάλλαξης «Ομικρον» συνεχίζουν να ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο. Η συνέχιση της πανδημίας μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για μέτρα στήριξης και το 2022. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών κανείς δεν θέλει το 2022 να είναι όπως το 2021 όταν έναντι των μέτρων στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021 δόθηκαν τελικά πάνω από 17 δισ. ευρώ.
Επίσης, μια εμμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα απειλήσει μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πλήττονται τους τελευταίους μήνες από αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων κατά 50% που αυξάνουν το κόστος παραγωγής.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Έχουν ψηφίσει πάνω από 40.000 – Τα τρία φαβορί για τη μάχη του δεύτερου γύρου
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- Κύκλωμα ενστόλων: Τα φάουλ που ξεσκέπασαν τη φάμπρικα που ξέπλενε κακοποιούς
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Ένα βήμα μπροστά η Ελλάδα από την Ευρώπη
- Self test: Ξεκινά τη Δευτέρα η δωρεάν διάθεσή τους – Πού και πώς θα γίνεται η διανομή τους
- Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται – Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr