Εκκρεμότητες που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, ηλεκτρονικές πληρωμές καταναλωτικών δαπανών και αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να τακτοποιηθούν πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο 60%-70% της ελληνικής επικράτειας και αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη οι φόροι και τα συμβολαιογραφικά έξοδα για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές σπιτιών, λοιπών κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων γης, ο χρόνος μετρά ήδη ανάποδα για όσους φορολογουμένους θέλουν να προβούν σε όλες αυτές τις πράξεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου για να αποφύγουν αυτές τις επιπλέον επιβαρύνσεις.
Επιπλέον, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχές υπηρεσιών, συνολικής αξίας ίσης τουλάχιστον με το 30% των εκτιμώμενων για φέτος ετήσιων εισοδημάτων τους, ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας των εισοδημάτων του 2021, που θα γίνει την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022, να μη χρεωθούν δηλαδή με επιπλέον φόρους εισοδήματος, λόγω μη κάλυψης του ορίου του 30%.
Πέραν των παραπάνω περιπτώσεων, πολλοί φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να έχουν υπόψη τους ότι λόγω της σημαντικής αύξησης των ορίων ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και συνολικής αντικειμενικής αξίας κατεχόμενης ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δικαιούνται φέτος να λάβουν και το επίδομα αυτό, το οποίο θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά αυξημένα έξοδα αγοράς καυσίμων ή άλλων προϊόντων θέρμανσης. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχουν τον νου τους και να υποβάλουν τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η υποβολή των αιτήσεων θα πρέπει να γίνει πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους.
Βάσει των παραπάνω αναφερθέντων, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν πλέον χρονικό περιθώριο 75 ημερολογιακών ημερών για να προχωρήσουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω 5 κινήσεις, που είναι πολύ σημαντικές για τους προϋπολογισμούς τους:
ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
1 Αγορές ακινήτων: Οσοι έχουν εντάξει στα σχέδιά τους να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από την 1η-1-2022 θα πρέπει να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων και υπογραφής των μεταβιβαστικών συμβολαίων, σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους τους, πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους. Και αυτό διότι, αν δεν διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες αυτές πριν από την 1η-1-2022, τότε οι φόροι μεταβίβασης, οι οποίοι επιβάλλονται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, θα υπολογιστούν με βάση τις νέες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύουν από την ημερομηνία αυτή και μετά και θα επιβαρύνουν με υψηλότερα ποσά τους φορολογουμένους. Ακόμη δε και στις περιπτώσεις που τα αποκτώμενα ακίνητα απαλλάσσονται από τον φόρο μεταβίβασης επειδή προορίζονται για πρώτη κατοικία, θα πρέπει και πάλι οι αγορές τους να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31-12-2021, διότι:
- Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών από την 1η-1-2022 θα επηρεάσουν ανοδικά και τα έξοδα σύνταξης των συμβολαίων (υπολογίζονται και αυτά με βάση τις αντικειμενικές αξίες των μεταβιβαζόμενων ακινήτων).
- Από την 1η-1-2022 θα ισχύουν πρόσθετες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις και διαδικασίες κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες αφορούν στην «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου».
2 Μεταβιβάσεις ακινήτων στα παιδιά (γονικές παροχές ακινήτων): Οσοι φορολογούμενοι έχουν αποφασίσει να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους στα παιδιά τους και τα ακίνητα που πρόκειται να τους δώσουν βρίσκονται σε περιοχές όπου από την 1η-1-2022 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει και αυτοί να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τις γονικές αυτές παροχές πριν λήξει το τρέχον έτος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε από τις 150.000 στις 800.000 ευρώ, με συνέπεια να καθίσταται αντιληπτό ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι γονικές παροχές ακινήτων θα παραμείνουν και το νέο έτος αφορολόγητες. Μπορεί οι περισσότερες γονικές παροχές ακινήτων να είναι αφορολόγητες και το 2022 και ως εκ τούτου να μην επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών από την 1η-1-2022, όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις ολοκληρώσουν πριν από την ημερομηνία αυτή για δύο άλλους λόγους:
- Για να αποφύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις με πρόσθετα έξοδα σύνταξης συμβολαίων, δεδομένου ότι τα έξοδα αυτά από την 1η-1-2022 θα υπολογίζονται επί των αυξημένων αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και θα είναι υψηλότερα.
- Για να γλιτώσουν από υποχρεώσεις προσκόμισης πλήθους πρόσθετων δικαιολογητικών και από επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες, που θα προκύψουν από την 1η-1-2022 και μετά που θα ισχύσει το μέτρο της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» σε κάθε μεταβίβαση.
3 Δωρεές χρηματικών ποσών στα παιδιά (γονικές παροχές χρηματικών ποσών), προκειμένου αυτά να αγοράσουν ακίνητα πριν από την 1η-1-2022 ή να αποκτήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία εντός του 2021: Οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών στις περιπτώσεις που τα ποσά προορίζονται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά συμφέρει να γίνουν πολύ πριν από την 1η-1-2022, ώστε και οι αγορές της πρώτης κατοικίας να ολοκληρωθούν πριν από την ημερομηνία αυτή. Και αυτό διότι από την 1η-1-2022 και μετά αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με βάση τις οποίες υπολογίζονται και οι φόροι και τα συμβολαιογραφικά έξοδα στις αγορές ακινήτων. Και ναι μεν για την αγορά πρώτης κατοικίας ισχύουν υψηλά αφορολόγητα όρια 200.000 ευρώ για κάθε άγαμο, 250.000 ευρώ για κάθε έγγαμο και επιπλέον 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι το δεύτερο και 30.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω, όμως ακόμη και αν η αγοραζόμενη κατοικία είναι τελικά και μετά την 1η-1-2022 αξίας κάτω από τα όρια αυτά και ως εκ τούτου αφορολόγητη, το τέκνο που θα την αποκτήσει θα επιβαρυνθεί με επιπλέον συμβολαιογραφικά έξοδα.
Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί - Ποιοι οι δικαιούχοι - Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη
Επιπλέον, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους οικονομικά για να αποκτήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, όπως π.χ. Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ., μέσα στο 2021 θα πρέπει να υποβάλουν πριν από την 1η-1-2022 τις σχετικές δηλώσεις φόρου γονικής παροχής για τα χρηματικά ποσά που θα δώσουν στα παιδιά τους, ώστε τα παιδιά στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2022 για το 2021 να μπορούν να επικαλεστούν τις γονικές αυτές παροχές για την κάλυψη των τεκμηρίων απόκτησης και διαβίωσης που ισχύουν για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.
ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ ΤΙΣ e-ΔΑΠΑΝΕΣ
4 Εξόφληση αγορών καταναλωτικών αγαθών και δαπανών παροχής υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking: Οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι και το 2021 θα πρέπει να εξοφλήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με τραπεζικές κάρτες ή μέσω e-banking, δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους τουλάχιστον ίσου με το 30% των ετήσιων εισοδημάτων τους για το τρέχον έτος. Θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουν να καλύψουν έως τις 31-12-2021 τα ποσά που απομένουν μέχρι οι ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες τους, αυτών των κατηγοριών, να φθάσουν τουλάχιστον το 30% των εκτιμώμενων ποσών ετήσιου εισοδήματος για το 2021. Σε περίπτωση που δεν καλύψουν το 30% του φετινού ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών θα κληθούν να καταβάλουν το 2022, με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το 2021, επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς. Π.χ. εάν ένας φορολογούμενος του οποίου το ετήσιο εισόδημα έτους 2021 ανέρχεται σε 20.000 ευρώ πραγματοποιήσει ολόκληρο το 2021 ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετήσιου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 220 ευρώ (22% Χ 5% Χ 20.000 ευρώ). Θα πληρώσει δηλαδή φόρο 22% επί της διαφοράς μεταξύ του 25% του εισοδήματός του, το οποίο κάλυψε, και του 30%, το οποίο έπρεπε να έχει καλύψει.
Το όριο του 30% δεν ισχύει, πάντως, για όλους τους φορολογουμένους, το δε ποσό που πρέπει να καλυφθεί δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Εξαιρέσεις από την υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος του 2021 με δαπάνες ηλεκτρονικά εξοφληθείσες ισχύουν, ειδικότερα, για τις ακόλουθες περιπτώσεις φορολογουμένων:
α) Για κάθε φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους. Κάθε φορολογούμενος αυτής της περίπτωσης πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως 31-12-2021 ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους μόλις 5.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του ύψους του ετήσιου εισοδήματός του.
β) Για τις παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων ισχύει πλήρης εξαίρεση, δεν υποχρεούνται δηλαδή να έχουν καλύψει το 30% του ετήσιου εισοδήματος του 2021 με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών:
i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.
ii) Ατομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
iii) Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
vii) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
x) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
xi) Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
xii) Οι φυλακισμένοι.
Επίσης, για τον υπολογισμό του 30% δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα τα παρακάτω εισοδήματα με έκτακτο χαρακτήρα:
- i) Κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει τον φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης.
- ii) Το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστήριων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.
iii) Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής.
- iv) Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
- v) Η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.
- vi) Εκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού Covid-19 και αποτελούν εισόδημα.
«ΖΕΣΤΑΘΕΙΤΕ» ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
5 Υποβολή αιτήσεων για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης: Οσοι φορολογούμενοι πληρούν τα νέα σημαντικά διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις για την είσπραξή του εντός του τρέχοντος έτους. Και αυτό προκειμένου να επωφεληθούν και από την πρόσφατα ανακοινωθείσα αύξηση στο ύψος της συγκεκριμένης ενίσχυσης και να καλύψουν με αυτήν ένα σημαντικό μέρος των δαπανών τους για θέρμανση, οι οποίες αναμένονται πολύ αυξημένες τη νέα χειμερινή περίοδο, λόγω των υπέρμετρων ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων. Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022, θα μπορούν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης 1.450.000 οικογενειάρχες και άγαμοι φορολογούμενοι, ενώ την προηγούμενη χειμερινή περίοδο το έλαβαν 707.000. Η σημαντική αυτή αύξηση του αριθμού των δικαιούχων οφείλεται στο γεγονός ότι, για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, αποφασίστηκε να διευρυνθούν τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι και να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις υπέρμετρες ανατιμήσεις στα καύσιμα θέρμανσης.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται φέτος το επίδομα διαμορφώνονται ως εξής:
α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο αυξάνεται από 12.000 σε 14.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στις 20.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων παραμένει στις 22.000 ευρώ.
β) Η προσαύξηση των εισοδηματικών ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από τις 2.000 στις 3.000 ευρώ.
γ) Τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος διευρύνονται. Συγκεκριμένα, τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα αυξάνονται από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο.
Πέραν των αυξήσεων στα όρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε και την αύξηση των ποσών του επιδόματος. Τα ποσά αυτά φέτος θα κυμανθούν από 100 έως 750 ευρώ έναντι 80 έως 650 ευρώ πέρυσι.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Χατζηδάκης στον Ε.Τ.: Επιταχύνουμε τη μείωση της ανεργίας με το ταμείο ανάκαμψης – 105.000 θέσεις εργασίας με συβάσεις έως δύο έτη
- Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ
- Η επέκταση των μέτρων στήριξης και σε τρόφιμα και το σχέδιο για 275.000 νοικοκυριά
- Στεφανία Τζαφέρη: Το αισχρό μήνυμα που δέχτηκε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της
- Σε ποιο νησί του Αιγαίου θα στηθεί η νέα αμερικανική βάση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr