Με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντάκτης του άρθρου Μαρκ Γκίλμπερτ επισημαίνει ότι αυτό που η Ελλάδα πραγματικά έχει ανάγκη, είναι να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και για να το επιτύχει αυτό, η ΕΚΤ θα πρέπει να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η συμφωνία στην οποία πρόκειται να καταλήξει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι η τελευταία σε μια σειρά από συμβιβασμούς που έχουν αποτύχει να ασχοληθούν με το κομβικό ζήτημα, ότι τα χρέη της Ελλάδας, που σήμερα φθάνουν το 170% του ΑΕΠ της, είναι τόσο επαχθή ώστε να εμποδίζουν την ανάκαμψη, σημειώνει και προσθέτει πως το ΔΝΤ σωστά στηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ανακούφιση χρέους επί των 174 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου
Παρόλο αυτά, όπως αναφέρει, οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, μεταθέτουν τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το μέτρο ανακούφιση για τον επόμενο χρόνο, κι αυτό γιατί οι ψηφοφόροι δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να ακούσουν για ελληνικό πακέτο διάσωσης.
Ομως η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει γρήγορα ώστε να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εκτιμά το Bloomberg. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που θα επιτρέπουν να ανοίξουν και πάλι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές στη χώρα.