Συγκεκριμένα, η δράση για το «πρώτο ένσημο» θα έχει συνέχεια με δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και γυναικών όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Ιούνιο η ανεργία που ανακοινώθηκε ήταν 15% για το σύνολο της επικράτειας. Ωστόσο, η ανεργία για τις γυναίκες, τον ίδιο μήνα, έφτανε το 18,9%, ενώ η ανεργία των νέων από 15 έως και 24 ετών στο 28,3%. Τούτο παρά το γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό απασχολούμενων από το 2011, φτάνοντας τα 3.981.468 άτομα.
Ανάπτυξη
Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας θα προέλθουν κατ’ αρχήν από την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αναμένεται να φτάσει φέτος, με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, το 5,9%, με προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω στο 6,2% το 2022 με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Μόνο μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ πολύ περισσότερες θα δημιουργηθούν από την ενεργοποίηση παλιών και νέων τομέων της οικονομίας μετά την 10ετή κρίση των Μνημονίων και του κορονοϊού.
Δράσεις όπως η αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, οι οποίες αυξήθηκαν από τις 100.000 στις 150.000, θα έχουν ως συνέχεια ενεργητικές και παθητικές δράσεις για την απασχόληση νέων γυναικών ΑμεΑ, που θα χρηματοδοτηθούν με πάνω από 650 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από εγκεκριμένα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προγράμματα ύψους 400 εκατ. ευρώ ώστε να αποκλιμακωθεί ταχύτερα η ανεργία.
Σπίτια σε νέα ζευγάρια
Στο πενταετές πλάνο με στόχο και την καταπολέμηση τόσο της ανεργίας όσο και της υπογεννητικότητας περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα παραχώρησης κατοικιών σε νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ, με ακίνητα που έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο και μένουν αναξιοποίητα. Στην παρούσα φάση εξετάζονται τα κριτήρια αλλά και ο αριθμός των κατοικιών που θα δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κίνηση αυτή έχει στόχο την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, για την οποία θεμέλιος λίθος είναι η φθηνή στέγη.
Τεχνική εκπαίδευση
Μέρος του προγράμματος θα είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης, που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για νέους, λόγω της ζήτησης που υπάρχει για τεχνικούς. Στην κατεύθυνση της θέσπισης κινήτρων ώστε να σκεφτούν κάποιοι από τους νέους την τεχνική εκπαίδευση βρίσκεται και το μέτρο που ανακοινώθηκε από τη Θεσσαλονίκη για την επέκταση του φοιτητικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημοσίων ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Ακόμη και το μέτρο με την κατάργηση του τέλους κινητής για τους νέους έως και 29 ετών είχε στόχο να διευκολύνει τους νέους να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών με χρεώσεις ανταγωνιστικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τούτο με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες χρεώσεις τελών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επίθεση με βιτριόλι – Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Απέδειξε ξανά πόσο ψυχρή και δειλή είναι» – Διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη
- Κορονοϊός: Αυξάνεται η διασπορά στη βόρεια Ελλάδα – Ποιες περιοχές προβληματίζουν
- Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα τετραγωνικά – Τα μυστικά της ρύθμισης
- Ένοπλη ληστεία στη Μητροπόλεως: Αντιεξουσιαστής με βαρύ παρελθόν ο βασικός ύποπτος
- Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή τους
- Κορονοϊός – Τζανάκης: Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά – Θα μολυνθούν 50.000 παιδιά
- Σοκαρισμένοι στο «Πρωινό»: Ο Γρηγόρης Μπάκας κατέρρευσε με αναφιλητά στον αέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter