Χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», καθώς μεγάλα έργα έχουν εγκριθεί ή προγραμματίζονται για την περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εταιρίες Pfizer και Cisco. Επίσης, έκανε λόγο για μια εξαιρετική πορεία των εξαγωγών που αφορούν στον Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών το 2020 έναντι της προηγούμενης χρονιάς.
Στο υπουργείο Εξωτερικών προχωρήσατε πολύ γρήγορα στη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας;
Στόχος της κυβέρνησης ήταν η άμεση υλοποίηση μιας κομβικής μεταρρύθμισης για την οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας. Η κατεύθυνση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για το υπουργείο Εξωτερικών ήταν σαφής: Να ανασχεδιάσουμε την οικονομική διπλωματία κατά τα πρότυπα αναπτυγμένων χωρών, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών δημιουργήσαμε μια ενιαία δομή υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Δομή που ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες οι οποίες έχουν την ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας και ενώνει εποικοδομητικά, κάτω από μία στέγη, το χειρισμό των διμερών και των πολυμερών σχέσεων. Κάτι που -αξίζει να υπογραμμίσουμε- γίνεται για πρώτη φορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο ΥΠΕΞ, έχοντας πλέον στην ίδια οικογένεια την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece (EG) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) -δύο αμιγώς εξωστρεφείς και δυναμικούς Οργανισμούς-, αλλά και το δίκτυο των πρεσβειών και των Γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) σε όλο τον κόσμο, έχουμε προχωρήσει σε έναν καινοτόμο συνδυασμό εργαλείων και μέσων. Δημιουργούμε μια ενιαία πύλη εξωστρέφειας, δηλαδή μια πύλη εισόδου επενδύσεων από τη μία, και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων από την άλλη, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας.
Η χώρα φέτος έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε επίπεδο στρατηγικών επενδύσεων. Σημαντικός αριθμός τους είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που να το επιβεβαιώνουν;
Εχουν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες για τη χώρα σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, το 2020 έκλεισε με 2,8 δισ. ευρώ. Ηδη, με τα επενδυτικά σχέδια που πέρασαν από το Δ.Σ. της Enterprise Greece, το ύψος των εγκεκριμένων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και διατηρούμε ένα ισχυρό pipe line που δίνει συνεχή ροή σημαντικών και μεγάλων επενδύσεων.
Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και μεγάλα έργα έχουν εγκριθεί ή προγραμματίζονται για την περιοχή. Από τα εγκεκριμένα, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, έργα για την ευρύτερη περιοχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2021, έχουμε δύο έργα ανάπτυξης ΑΠΕ. Πολύ σημαντικά, επίσης, είναι τα δύο projects που αναπτύσσονται στην περιοχή και αφορούν και στις επενδύσεις των εταιριών Pfizer και Cisco, κάτι που επιβεβαιώνει την επενδυτική κινητικότητα που αναπτύσσεται στη Βόρεια Ελλάδα και την τοποθετεί στον διεθνή επενδυτικό χάρτη προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Το έργο της Pfizer αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών, με βασικές δραστηριότητες την παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής φύσης σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρίας, τη διαχείριση έργων και τη διαχείριση προμηθειών. Ο κόμβος αυτός στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μέρος της ευρύτερης εταιρικής στρατηγικής εξορθολογισμού και συγκέντρωσης των υπηρεσιών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ομίλου σε έξι κόμβους παγκοσμίως. Επίσης, η Cisco, συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη.
Και στον τομέα των εξαγωγών, πάντως, η Βόρεια Ελλάδα δείχνει να έχει θετικό πρόσημο.
Παρά τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2020, αλλά και για το 1ο εξάμηνο του 2021, η ελληνική οικονομία παρουσίασε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα. Για το 2020, παρατηρείται άνοδος των συνολικών εξαγωγών κατά 3,71%, ενώ, συγκρίνοντας το 1ο εξάμηνο των δύο τελευταίων χρόνων, έχουμε άνοδο της τάξης του 19,6% σε σύγκριση με το 2019.
Εξαιρετική είναι η πορεία των εξαγωγών που αφορούν στον Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών το 2020 έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Η αύξηση αυτή είναι της τάξεως του 3,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, όσον αφορά τον Νομό Θεσσαλονίκης και 4,54% όσον αφορά την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κυριότερες χώρες προορισμού των εξαγωγών είναι τα Βαλκάνια, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κίνα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις