Με τη διφορούμενη αυτή απάντηση, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε χθες να πάρει συγκεκριμένη θέση για την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) παρότι ανακοίνωσε τον ανασχεδιασμό -δηλαδή τον περιορισμό- του προγράμματος των αγορών ομολόγων από το αμέσως επόμενο διάστημα, δίνοντας έτσι σήμα στις αγορές ότι το τέλος του έρχεται όλο και πιο κοντά. Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι όπως και στο PEPP η Ελλάδα εντάχθηκε την τελευταία στιγμή με μια προσθήκη στο κείμενο του προγράμματος, έτσι και τώρα θα υπάρχει μια κάποια εξαίρεση ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπορούν μετά το τέλος του PEPP να συμμετέχουν στην ποσοτική χαλάρωση έστω κατ’ εξαίρεση. Οι απαισιόδοξοι, από την άλλη, πιστεύουν ότι κάποια στιγμή οι αγορές ομολόγων για την Ελλάδα θα σταματήσουν μέχρι η χώρα να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα.
Προς το παρόν, η πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP δεν συνιστά περικοπή (tapering) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες. Προς επίρρωση των λόγων της, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο ποσό στο οποίο θα περιοριστεί το μηνιαίο ύψος αγορών κρατικών και μη ομολόγων το επόμενο διάστημα.
Οπως τόνισε, η ΕΚΤ δεν συζήτησε τι θα ακολουθήσει μετά, ενώ θα επανεξετάσει το PEPP τον Δεκέμβριο. Δικαιολόγησε επίσης την απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων μέσω του PEPP, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης έχει προχωρήσει σημαντικά και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ως το τέλος του έτους.
Προς το παρόν, η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τη θέση της σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων με την πρόσφατη επιτυχημένη επανέκδοση του 30ετούς και του 5ετούς ομολόγου εν μέσω έντονης φημολογίας για περιορισμό του PEPP. Με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που πέτυχε και την έντονη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα απέδειξε ότι δεν «φοβάται» μια μείωση του PEPP, παρά τη σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι για θεμιτούς ή και αθέμιτους λόγους.
Στο τραπέζι η αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Δεδομένο είναι πλέον ότι στην εποχή μετά την κρίση του κορονοϊού μπαίνει η κεντρική οικονομική πολιτική της Ε.Ε. αφού μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, σήμερα το Eurogroup συζητά για πρώτη φορά στη Σλοβενία την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μάλιστα σε έγγραφο της προδρεύουσας Σλοβενίας περιλαμβάνονται στις πιθανές αλλαγές η εξαίρεση των «πράσινων» επενδύσεων από τους υπολογισμούς των ορίων για το έλλειμμα και το χρέος και η προσωρινή αναστολή των σημερινών κανόνων για το χρέος, σύμφωνα με εισηγήσεις εν όψει της συνεδρίασης. Οπως τονίζει το έγγραφο, η πρόκληση τα ερχόμενα χρόνια θα είναι να μειωθούν τα ελλείμματα και παράλληλα να αυξηθούν οι πράσινες επενδύσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε. όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων ή οι όποιες άλλες επενδύσεις.
«Το χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη των υπερβολικών ελλειμμάτων και την επίτευξη διαρθρωτικής ισορροπίας θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς είναι πολύ σημαντικό να μην εμποδιστεί η ανάπτυξη από δημοσιονομικούς περιορισμούς», αναφέρει η σλοβενική προεδρία.
Προϋπολογισμός 2025: Τα 16 SOS για το τι έρχεται - Οι 12 μειώσεις φόρων
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., που καθιερώθηκαν το 1997 και έχουν αναθεωρηθεί τρεις φορές έκτοτε, προβλέπουν ότι το κρατικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος το 60% του ΑΕΠ.
Οι κανόνες ανεστάλησαν το 2020 λόγω της πανδημίας αλλά αναμένεται να ισχύσουν και πάλι από το 2023, ενώ οι αλλαγές μπορεί να γίνουν νωρίτερα για να προσαρμοστούν οι κανόνες στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 19 χώρες της ευρωζώνης θα έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα 8% του ΑΕΠ φέτος από 7,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος τους αναμένεται να φθάσει στο 102,4% του ΑΕΠ, με τις διαφορές να είναι μεγάλες μεταξύ των χωρών.
Σήμερα αναμένεται να γίνει μόνο η αρχή των συζητήσεων, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, με την ουσιαστική συζήτηση να ξεκινά όταν θα έχει οριστικοποιηθεί η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Ακόμη και μετά από αυτό όμως θα ζήσουμε άλλη μια φορά μια μάχη του ευρωπαϊκού Βορρά, που θέλει μόνο απλοποιήσεις στο πλαίσιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές για τα κριτήρια χρέους και ελλείμματος, και τον ευρωπαϊκό Νότο, που επιθυμεί ξεκάθαρα χαλάρωση των κριτηρίων. Τουλάχιστον αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλείνει σε μια λύση λογικών αλλαγών, με τον ESM να τηρεί στάση αναμονής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
- ΔΕΘ: Μέτρα και εξαγγελίες για όλους θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης – Ποιες οι τελευταίες πληροφορίες
- Καιρός: Άστατος με βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Παρασκευή 10/9
- Στο «κόκκινο» από σήμερα και Αργολίδα, Ευρυτανία – Τα μέτρα που θα ισχύουν
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις