Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν θετικά μέτρα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς, έχουν ανακοινωθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή προετοιμασίας για το 2022. Το δεύτερο κομμάτι των μέτρων θα ενταχθεί μάλλον στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή. Τα μέτρα δύο δόσεων θα εξαρτηθούν από το γεγονός ότι τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος κατά 1% του ΑΕΠ φτάνοντας το 4,6% από το 3,6% του ΑΕΠ, που παραμένει ακόμη η επίσημη πρόβλεψη.
Η αναθεώρηση αυτή θεωρητικά θα αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, αν και οι εταίροι μας εκτιμήσουν ότι οι προβλέψεις των ελληνικών Αρχών είναι πραγματοποιήσιμες. Κάτι τέτοιο θα είναι πιο εύκολο να γίνει προς το τέλος του χρόνου, οπότε και θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα και για το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου.
Τούτο διότι για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη και αναμένεται ότι θα είναι πολύ καλά. Σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, η Επιτροπή έχει παραδεχθεί την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη του τουρισμού. Το τέταρτο τρίμηνο όμως αναμένεται ότι θα είναι και το πλέον αβέβαιο, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ισορροπίες και επειδή ο επόμενος χρόνος θα είναι κρίσιμος για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας, θα εξαγγελθούν άμεσα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν αυτές τις μέρες και θα περιληφθούν στην έκθεση των θεσμών για την 11η αξιολόγηση και αργότερα μέσα στον χρόνο το δεύτερο κύμα, τα μέτρα που θα κλειδώσουν με συμφωνία και των θεσμών κατά τη 12η αξιολόγηση, που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Πληροφορίες θέλουν στα θετικά μέτρα (μάλλον της δεύτερης δόσης) για το 2022 να περιλαμβάνονται και μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τους οικονομικά ευάλωτους και τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ
Πάντως, σε πρώτη φάση, το επόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μια σειρά μέτρων με κόστος μεγαλύτερο των 2 δισ., που θα περιέχει ήδη θεσμοθετημένα αλλά και καινούργια μέτρα, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμα και άλλα έκτακτα. Συγκεκριμένα:
1 Το πρώτο μόνιμο αλλά δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο θα είναι οι μειώσεις που προγραμματίζονται να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη μέση μείωση κατά 8% του βασικού φόρου για τα ακίνητα, με μεγάλο όφελος που θα φτάνει το 20% στις μικρές ιδιοκτησίες και μικρότερο για τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες. Το πρόβλημα θα είναι οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί ανεπίσημα και για τη μείωση ή και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ. Σίγουρα θα υπάρχει ελάφρυνση είτε με την αύξηση του ορίου επιβολής του φόρου είτε με μείωση μέσω αλλαγής των συντελεστών.
2 Η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε φέτος και θα ισχύει σε μόνιμη βάση.
3 Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
4 Η μονιμοποίηση του 13% για τον ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
5 Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η αναστολή και για το 2022 της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.
6 Ενα δεύτερο έκτακτο μέτρο είναι η ισχύς της μείωσης κατά 3% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ιδιωτικό τομέα και το 2022.
Επίσης, αναμένεται να εξαγγελθούν:
7 Η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τρία χρόνια για επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται, θα εξαγοράζουν άλλες ή θα δημιουργούν ένα δίκτυο συνεργασίας για κοινές δραστηριότητες (cluster).
8 Κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται μετά την ολοκλήρωση της σχετικής προετοιμασίας από την ΑΑΔΕ να θεσπιστεί έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για το 30% της δαπάνης με ηλεκτρονική πληρωμή σε 18 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές, τεχνικοί επισκευών κ.ά.), οι οποίοι ενοχοποιούνται για υψηλή φοροδιαφυγή.
9 Η παράταση της προθεσμίας για ένταξη στα προγράμματα «Γέφυρα» μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με τη χρήση μέρους επιπλέον δημοσιονομικού χώρου θα διευρυνθεί περισσότερο η περίμετρος των δικαιούχων που σήμερα φτάνουν τις 77.000. Το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση έως και 90% δόσεων ενήμερων και μη δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία για άτομα το εισόδημα των οποίων μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα εξετάζονται κοινωνικά επιδόματα που μπορούν να αυξηθούν και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πρέπει να ενισχυθούν, έστω και εκτάκτως, έως και το τέλος του χρόνου, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ολα αυτά όμως θα οριστικοποιηθούν μετά τον Σεπτέμβριο και αφού έχει κλειδώσει και με τους θεσμούς ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος της επόμενης χρονιάς.
Τέλος, θα διατηρηθεί και η εξαγγελία για συνέχιση της μείωσης φόρων και για το 2023, ώστε να εκπληρωθούν στο σύνολό τους οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter