Οι δε ανεμβολίαστοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φέρεται πως θα εισέρχονται στις επιχειρήσεις με επίδειξη αρνητικού τεστ, έχοντας όμως επωμιστεί οι ίδιοι το κόστος του.
Διαχείριση κινδύνου
Οσον αφορά στους χώρους διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας δεν συζητείται καν η είσοδος σε αυτούς ανεμβολίαστων πολιτών, όπως κοινοποίησε, χθες, σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, εν όψει των νέων μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. «Δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είναι θέμα διαχείρισης κινδύνου και δεν πρόκειται για τιμωρία των ανεμβολίαστων.
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε πως «οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο είναι σε βάρος της κατανάλωσης», με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικότερα, να δέχονται ισχυρό πλήγμα. Τονίζοντας πως ένα νέο lockdown θα ήταν καταστρεπτικό για την οικονομία, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.
Ζητούμενο για τον κ. Χατζηθεοδοσίου είναι η επικράτηση μιας σώφρονος πολιτικής, όπου οι καταστηματάρχες δεν θα γίνουν «αστυνομικοί» προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Αλλωστε, όπως εξήγησε, αναλαμβάνοντας κάποιος υπάλληλος το ρόλο του ελεγκτή δημιουργείται πρόσθετο κόστος στις επιχειρήσεις.
Αντίμετρα
Με αυτά τα δεδομένα, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να ακολουθούνται από κάποια αντίμετρα, τα οποία θα δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, π.χ. μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, εκτίμησε, μιλώντας στον «Ε.Τ.», πως θα ήταν απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων το σενάριο που έχει διαρρεύσει για τον τρόπο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων.
Ανάγκη στήριξης
Αναφερόμενος στην εστίαση παρέθεσε μία σειρά από λόγους για τους οποίους ο κλάδος χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας. Κατ’ αρχάς, περίπου το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δηλαδή ένας στους δύο πελάτες είναι ανεμβολίαστος. Το ποσοστό του πελατολογίου στην εστίαση, όμως, διαμορφώνεται ακόμη χαμηλότερα, σχεδόν στο 30%, καθώς αρκετές παρέες είναι «μικτές», αποτελούμενες από εμβολιασμένους και μη. Παράλληλα, όπως είπε, έχουν παρατηρηθεί «κρούσματα» σημαντικής αύξησης (20%-30%) στα ενοίκια των χώρων εστίασης. Αξίζει να επισημανθεί πως η μετεγκατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι εξαιρετικά δύσκολη και υψηλού κόστους, λόγω εξοπλισμού, υποδομών κ.λπ.
Βελτίωση εικόνας
Στα ευχάριστα νέα για τον κλάδο είναι πως από τις 15 Ιουλίου και μετά πάει αρκετά καλά, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Βέβαια, όσο κι αν γεμίσουν τα ταμεία των εστιατορίων, καφέ κ.λπ. δεν μπορεί, κατά τα λεγόμενα του κ. Καββαθά, να καλυφθεί η σημαντική απώλεια τζίρου που είχαν εξαιτίας των lockdowns.
Για το λιανικό εμπόριο επεσήμανε πως η κοινωνία δεν έχει διαθέσιμα, σχολιάζοντας πιθανή πληρωμή του τεστ από τους ίδιους τους ανεμβολίαστους για την είσοδό τους στα καταστήματα.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Προσοχή δεν υπάρχει παράταση - Δείτε εδώ πως να τα εκτυπώσετε
Βαριά ατζέντα
Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, εκτίμησε μιλώντας στον «Ε.Τ.» πως εφόσον εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα για τους κλειστούς χώρους είναι πιθανό να μειωθεί η επισκεψιμότητα στα φυσικά καταστήματα λιανικού εμπορίου σε ποσοστό μικρότερο του 20%. «Δεν νομίζω πως θα επηρεαστεί, σημαντικά, ο τζίρος του Σεπτεμβρίου, λόγω της αύξησης του e-εμπορίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ο Σεπτέμβριος θα έχει μία βαριά ατζέντα γεγονότων και προκλήσεων για την οικονομία και την πανδημία. «Η μάχη είναι μία, αυτή και μόνο κατά της πανδημίας, αλλά σε δύο μέτωπα, τη μετάλλαξη Δέλτα με όπλο τον εμβολιασμό και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε να αποφύγουμε να παρεκκλίνουμε από το σχεδιασμό για μια ανοιχτή οικονομία και μια αγορά χωρίς lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία δεν θα αντέξει ένα νέο lockdown. Και για το λόγο αυτόν είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει πολυτέλεια για λουκέτα, για χαμένες θέσεις εργασίας. Η πανδημία δεν κάνει πολιτικές και οικονομικές διακρίσεις».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter