Ενδεικτικά αναφέρεται πως την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από την χώρα 467.765 Ελληνες πολίτες, με την καθαρή μετανάστευση (εκροές-εισροές) να ανέρχεται σε 192.493 άτομα, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία των Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ. Περίπου ένας στους δύο (51,4%) ήταν στην πλέον παραγωγική ηλιακή κατηγορία (25-44 ετών) και σχεδόν στο 70% απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.
«Προτεραιότητα»
«Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, διότι είναι πυλώνες που συντελούν στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, σχολιάζοντας τη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας στο εξωτερικό, για να προσθέσει: «Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα σπουδαία επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα που διαθέτουμε και να προσελκύσουμε τους Ελληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, αυτές ακριβώς τις θέσεις πρέπει να προσφέρουμε». Σε αυτήν την κατεύθυνση λαμβάνονται οι εξής δέκα πρωτοβουλίες:
1 Τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ερευνα και την Ανάπτυξη (Ε&Α)
Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, με τις διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από 1.9.2020 και αφορούν στην αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (από το 130% στο 200%), η Ελλάδα διαθέτει ένα ανταγωνιστικότατο επενδυτικό περιβάλλον Ε&Α σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη.
2 Η δημιουργία της πλατφόρμας Elevate Greece
Πρόκειται για το λεγόμενο «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων». Βασικός στόχος αυτού του εργαλείου είναι η παροχή βοήθειας, σε επίπεδο δικτύωσης, προς τους διαφορετικούς παράγοντες του οικοσυστήματος καινοτομίας – είτε είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις είτε είναι οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου, τα λεγόμενα venture capital funds, οι επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη κ.ο.κ.
3 Η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητές
Θεσμοθετήθηκε η εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα ή από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Αρκετά από τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν εκμεταλλευτεί αυτές τις διατάξεις κρατώντας τους επιστήμονες εδώ, αλλά και επαναπατρίζοντας αρκετούς που πήγαν στο εξωτερικό. Εχουμε ακόμα, όμως, πολλά να κάνουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο», παραδέχτηκε ο κ. Δήμας.
4 Οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών ερευνητικών κέντρων που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).
5 Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους
Ο επενδυτικός άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκπίπτει αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Δύναται να επενδύσει ποσό έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση του Elevate Greece και έως τρεις ανά έτος, δηλαδή έως 300.000 ευρώ ανά έτος.
6 Η δρομολόγηση Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ., επί της οδού Πειραιώς – συγκεκριμένα στις παλιές αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ. Μέσω Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας, όπου θα φιλοξενούνται τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους.
Ο υφυπουργός εκτιμάει πως αναμένεται να υπάρξει ανάδοχος του έργου περί τις αρχές του 2022.
7 Η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη – Thess INTEC
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο Τεχνολογικό Πάρκο, 760 στρεμμάτων, στον Δήμο Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει εταιρίες που επενδύουν σε Κέντρα Ε&Α, τεχνοβλαστούς από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Βάσει χρονοδιαγράμματος το έργο υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές του 2024.
8 Η υλοποίηση δράσεων ΕΣΠΑ, όπως το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων, Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας κ.λπ.
Προσεχώς, όπως έχει γράψει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, αναμένεται να ανακοινωθεί, επισήμως, νέο μεγάλο πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», με αρκετούς κύκλους, οι οποίοι θα κοινοποιηθούν όλοι από πιο πριν, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες τις ημερομηνίες για όλη την προγραμματική περίοδο, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τον σχεδιασμό τους.
9 Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης δαπανών Ε&Α των επιχειρήσεων
Από τον Ιούλιο του 2020 οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορκωτούς ελεγκτές για την πιστοποίηση του οικονομικού αντικειμένου, ως εναλλακτική επιλογή από την πιστοποίηση μέσω της ΓΓΕΚ.
Αξίζει να επισημανθεί πως ο χρόνος πιστοποίησης δεν ξεπερνάει, πλέον, τους έξι μήνες, όταν πρώτα απαιτούνταν περί τα τρία έτη.
10 Η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους τεχνοβλαστούς (spin-off), δηλαδή τις εταιρίες ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων
«Καθιερώνουμε ένα ενιαίο, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα διευκολύνει τους ερευνητές και τους καθηγητές στο να δημιουργούν και να λειτουργούν τους τεχνοβλαστούς, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια της χώρας», όπως εξήγησε ο κ. Δήμας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε – Εκκενώθηκαν χωριά
- Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους με 85 επιβαίνοντες στις Φιλιππίνες
- Εθνική Πινακοθήκη: Τα… κενά στην «κλοπή του αιώνα»
- Κορονοϊός- Μετάλλαξη Δέλτα: 5 δευτερόλεπτα αρκούν για να διαδοθεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter