Παράλληλα προχωρά στη θεσμική θωράκιση των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, οι οποίοι θα δώσουν ώθηση στην ανάδειξη των προορισμών. Τα παραπάνω, που αναδιαμορφώνουν τον καμβά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, δρομολογούνται μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 26 Ιουνίου. Επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού φέρει τον τίτλο «Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας, Ναυάγιο Ζακύνθου, διατάξεις για τα τουριστικά γραφεία, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα και άλλες ρυθμίσεις για την τουριστική ανάπτυξη».
Οι 3 στόχοι
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Σκοπός του πρώτου μέρους είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύνθετων αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αρκετοί τουριστικοί προορισμοί στη χώρα διαμέσου τριών αλληλένδετων οργανωτικών δομών:
* της Διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης,
* των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και
* του Τοπικού/Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης από κάθε Οργανισμό.
Η αντιμετώπιση αυτή προϋποθέτει τη συνεργασία ΟΤΑ και κεντρικής κυβέρνησης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων. Επίσης, στο πρώτο μέρος ρυθμίζονται θέματα που αφορούν σε επείγουσες ενέργειες προβολής και προώθησης των περιφερειών λόγω της πανδημίας Covid-19.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, μέσω της σύστασης Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ», έχει ως σκοπό μια συνολικότερη, ομοιογενή και αποδοτική διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και πηγών της χώρας μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου επιδιώκεται η δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης του Ναυαγίου της Ζακύνθου, του δεύτερου σε επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα και σημαντικού τουριστικού πόλου έλξης, ο οποίος χρήζει άμεσης εξειδικευμένης μέριμνας, προκειμένου οι τουρίστες να μπορούν να τον επισκέπτονται με ασφάλεια.
Στο επίκεντρο
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
Επιπρόσθετα, συστήνεται Συμβούλιο Ανάπτυξης για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας και επιλύονται μια σειρά ζητημάτων όπως είναι ο χρόνος απόσυρσης της κυκλοφορίας των ΔΧΤΛ (Δημόσιας Χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία) ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων, η λειτουργική ενοποίηση κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενώ εισάγεται μια σειρά σημαντικών, χρηστικών και επειγουσών ρυθμίσεων σε θέματα λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και οργάνωσης της τουριστικής αγοράς, όπως η παράταση προθεσμιών κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την άμεση επίλυση πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν από την καθημερινή άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter