Από την Ουάσιγκτον, Πέτρος Κασφίκης
Σύμφωνα με τον κ. Ράις η ψήφιση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την δημοσιονομική εξυγίανση και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει βραχυπρόθεσμα την οικονομική της ανταγωνιστικότητα. Ξεκαθάρισε, όμως, πως αυτή τη στιγμή η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα λέγοντας ότι η υλοποίηση τους μπορεί να καθυστερήσει για να δοθεί στην οικονομία ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψει.
Όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου λέγοντας πως κατά την πρόσφατη συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (1.5%) και της σημαντικής αναδιάρθρωση του χρέους. Αν, όμως, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κινηθούν προς μια άλλη κατεύθυνση με πλεονάσματα που θα αγγίζουν το 3.5%, ο κ. Ράις υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό μόνο αν συνδυαστεί «δομικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».
«Η Ευρώπη έχει παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτή, όμως, η βοήθεια συνδυάζεται με ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν την ψήφιση και υλοποίηση μέτρων μαζί με την επίτευξη ορισμένων στόχων. Η Ελλάδα έχει βρεθεί δυο φορές σε κρίση γιατί δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους, και οι Ευρωπαίοι απέσυραν την βοήθεια. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, κάτι το οποίο είδαμε και στο πρόσφατη συνεδρίαση των εκτελεστικών διευθυντών».
Όσον αφορά τις φημολογίες για το αν η αμερικανική στάση στο ελληνικό ζήτημα ενδέχεται να αλλάξει από την νέα κυβέρνηση, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η ενδεχόμενη αλλαγή του Αμερικανού εκπροσώπου στο Ταμείο θα επηρεάσει την θέση μας για την Ελλάδα».