Η «επιθυμητή» δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ περνά μέσα από πρωτογενή πλεονάσματα που κινούνται στην περιοχή του 0,1% – 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό διότι με τις σημερινές συνθήκες τα πλεονάσματα αυτού του μεγέθους μπορούν να εγγυηθούν τη σταδιακή μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ στα επίπεδα του Συμφώνου Σταθερότητας σε βάθος περίπου 20 ετών.
Δείτε την Έκθεση ΕΔΩ
Ωστόσο, αυτή η συνταγή που προτείνει η έκθεση που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ αναφέρεται σε χώρες που έχουν δυνατότητα και προοπτική να μειώσουν το χρέος τους έως το 2035 προς το 60% του ΑΕΠ και όχι στην Ελλάδα που διαθέτει σήμερα χρέος 180% του ΑΕΠ και η οποία ακόμη και εάν καταγράψει σε βάθος 20ετίας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, το 2035 θα διαθέτει χρέος άνω του 120% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και εφέτος αναμένεται να σημειώσει πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,75% του ΑΕΠ, όταν η ΕΚΤ εκτιμά πως στη διετία 2016-2017 η μέση μεταβολή του διαρθρωτικού πρωτογενούς αποτελέσματος στη ευρωζώνη θα είναι έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ!
Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης ξεκαθαρίζουν πως η επίδοση αυτή «αποκλίνει ελαφρώς από την περιοχή που θεωρείται πως διασφαλίζεται η αειφορία» και πως για να επιτευχθεί ο στόχος της βιωσιμότητας, ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός προσανατολισμός πρέπει να είναι ελαφρώς πιο επεκτατικός για το σύνολο της ζώνης του ευρώ» (σ.σ. πλεόνασμα 0,1% – 0,5% του ΑΕΠ).
Η έκθεση επισημαίνει πως η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να θεωρηθεί ως «εντελώς βέλτιστη εάν επιτυγχάνει μια σωστή ισορροπία» για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ». Στην βάση αυτή η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως ότι ορισμένες χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν την ενίσχυση των πολιτικών για την εκπλήρωση της βιωσιμότητας του δημοσιονομικού τους στόχου (σ.σ. προφανώς η Ελλάδα), ενώ άλλες χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να επιδιώξουν περισσότερο επεκτατικές πολιτικές (σ.σ. προφανώς η Γερμανία).
«Μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση των δυσμενών σοκ – εφόσον κρίνεται σκόπιμο – θα πρέπει να εφαρμοστεί ασύμμετρα, καθώς λίγες μόνο χώρες έχουν δημοσιονομικά περιθώρια εντός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Στη βάση αυτή το μοντέλο προσομοίωσης που εμπεριέχει η έκθεση δείχνει ότι μια αύξηση των δαπανών της Γερμανίας κατά 1% του ΑΕΠ, ομοιόμορφα κατανεμημένη μεταξύ της δημόσιας κατανάλωσης και των επενδύσεων, θα υποστήριζε αισθητά το κλείσιμο του συνολικού παραγωγικού κενού στη ζώνη του ευρώ.
Πηγή:insider.gr