Επίσης, οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης.
Οπως υπογραμμίζει η μελέτη, η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας).
Το παραπάνω συμπέρασμα αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στη μελέτη της Grant Thornton, με τίτλο «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Η μελέτη, εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της Φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι:
- Κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης.
- Παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών, όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες περίπου 12 δισ. ευρώ.
- Αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (κατά 3 δισ. ευρώ).
- Η ικανότητά της να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Φιλοξενία συνδέει μέσω της διεύρυνσης των επαγγελμάτων-δραστηριοτήτων που αντιστοιχούν ανά επιμέρους κατηγορία εργασιών ανακαίνισης 17 κύριους διψήφιους κλάδους δραστηριότητας που αφορούν τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες, τη λιανική και χονδρική πώληση και τη μεταποίηση των απαιτούμενων εμπορευμάτων (επίπλων, ειδών διακόσμησης κ.λπ.), καθώς και την επίβλεψη των έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
H μελέτη, ακτινογραφώντας την ελληνική οικονομία, διαβλέπει 9 επηρεαζόμενους τομείς δραστηριότητας από το σύνολο των 20 τομέων της οικονομίας (45% των τομέων της οικονομίας) που επηρεάζονται άμεσα από τη Φιλοξενία.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης της Grant Thornton, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε: «H έρευνα της Grant Thornton πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία “Φιλοξενία ΜοU”, τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την εθνική οικονομία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η έρευνα πιστοποιεί, παράλληλα, όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα, αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr