Αυτό έγινε σε συνάντηση πριν από την έναρξη του Eurogroup και σύμφωνα με τις πληροφορίες αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα λιτότητας.
Ο κ. Τσακαλώτος έφτασε στις Βρυξέλλες έχοντας στείλει δεύτερη επιστολή με την οποία προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018.
Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν το Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters πως προσέρχεται στις Βρυξέλλες με την ελπίδα πως δεν θα ζητηθούν περαιτέρω μέτρα χάρη στην υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, το 2016 η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον στόχο για 1,98 δισεκ. ευρώ. Κύρια αιτία ήταν η αύξηση των εσόδων χάρη στην υπεραπόδοση στις φορολογικές εισπράξεις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως ακόμα κι αφού το πλεόνασμα ροκανιστεί από τις ανάγκες τις γενικής κυβέρνησης θα ισοδυναμεί με πρωτογενές πλεόνασμα 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, σαφώς πάνω από τον μνημονιακό στόχο για 0,5%.
«Αυτή η επίδοση θα μας βοηθήσει […] να αντιμετωπίσουμε την οπτική γωνία του ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλύψει προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018», δήλωσε έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.
Η αποκάλυψη Ντάισελμπλουμ για το ΔΝΤ
Στο σημερινό Eurogroup πάντως αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, αναμένεται να «υλοποιηθούν» στο σημερινό Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Την άποψη ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι θέμα της Ελλάδας», εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ο κ. Σόιμπλε, παράλληλα, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πλέον πιέζει είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν δυσμενείς αποφάσεις. Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας:
Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα όλα όσα έχει δεσμευθεί. Έχει φτάσει όμως ο χρόνος να το κάνει αυτό. Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αλλά από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχουν κανενός είδους προβλήματα.
«Έχουν αποφασιστεί ορισμένα πράγματα και θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Η υλοποίηση είναι πολλές φορές και το πρόβλημα. Έχουμε κάποιες συμφωνίες. Η δυσκολία είναι πολλές φορές στην υλοποίησή τους, αλλά νομίζω ότι θα προκύψουν θετικά στοιχεία. Είμαι αισιόδοξος και δεν νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε τίποτα σοκαριστικές αποφάσεις», τόνισε και κατέληξε:
Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την εργασία των θεσμών. Αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση.
Έχουν συμφωνηθεί πράγματα με την Ελλάδα. Η Ελλάδα τα έχει αποδεχτεί και οι θεσμοί τα έχουν αποδεχτεί. Θα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν. Θα πρέπει να τα περιμένουμε.
Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε για πολλοστή φορά απαξιωτικός λέγοντας πως το σημερινό Eurogroup δεν θα ασχοληθεί πολύ με το ελληνικό ζήτημα.
https://www.youtube.com/watch?v=aZVSGdn-hQQ
Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο επικεφαλής του Eurogroup. «Στην τελευταία επικοινωνία που είχα με την Κριστίν Λαγκάρντ, με διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ, έχει την πρόθεση να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα», αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εισερχόμενος στο Eurogroup.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
«Θέλουμε την ευημερία της Ελλάδας», τόνισε επίσης, ο Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη θέλει να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. «Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.
«Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι 2-3 ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, που απομένει να εφαρμοστούν, και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018.
«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επεσήμανε πως είναι ένας «εταίρος, σταθερός και απαραίτητος» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ντομπρόβσκις: Βελτιώνεται η κατάσταση
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup αναφέρθηκε στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016, αλλά και τις καλές προοπτικές για το 2017.
«H κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σε οικονομικούς όρους το 2016 ήταν «ελαφρώς καλύτερο» από το αναμενόμενο, ενώ και «αυτήν τη χρονιά η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων».
Για το 2018, σημείωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πιάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. «Υπάρχει μία απόσταση», η οποία όμως είναι δυνατό να γεφυρωθεί αν και αυτό προϋποθέτει «προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συμπληρώνοντας:
Για μετά το 2018 χρειάζονται επιπλέον συζητήσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα ή ο προληπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμαν πως για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα είναι σημαντικότερη η ουσία από τις προθεσμίες, εκφράζοντας την ελπίδα, ωστόσο, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετά τη σημερινή συνάντηση.
Συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συναντήθηκαν νωρίτερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroworkingGroup, Τόμας Βίζερ.
Στη συνέχεια, οι δύο Έλληνες υπουργοί συναντήθηκαν με ανώτερους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της οικονομικής διεύθυνσης της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και ο Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συμμετείχαν ο Μπενουά Κερέ και ο Φραντσέσκο Ντρούντι. Στη συνάντηση ήταν “παρών” επίσης ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το ΔΝΤ εκπροσώπησαν ο Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου. Στη συνάντηση έδωσε το “παρών”” και ο Tόμας Βίζερ.