Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Πέτρος Κασφίκης
Ειδικότερα, το ΔΝΤ απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Ταμείο, αυτή είναι η θέση που εμφανίζεται στην νέα αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας που παραδόθηκε την Τρίτη το βράδυ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Η έκθεση θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του Δ.Σ. στις 6 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του επιθυμούν μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040.
Επιπλέον, το Ταμείο ζητά την επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και τη μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, χαμηλότερα του 1,5%.
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο, και δεν θα καταστεί τέτοιο ούτε με την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Η αναφορά αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, στην ουσία δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ελληνικό Πρόγραμμα με βάση τη λογική του ΔΝΤ. Πιστεύουν επίσης ότι μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση του χρέους θα λάβουν εκρηκτικό χαρακτήρα, καθώς η Ελλάδα δεν δύναται να αντικαταστήσει τη ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τους δανειστές της, με χρηματοδότηση από τις αγορές, οι οποίες θα προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα οι όποιες λύσεις προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, και οι οποίες δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στο χρονικό ορίζοντα έως το 2060.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Τέλος το Ταμείο πιστεύει ότι το κόστος του χρέους θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς ο δανεισμός από τις αγορές θα αντικαθιστά τα χαμηλότοκα δάνεια των Ευρωπαίων δανειστών. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει πλήρης διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους στο θέμα του χρέους, καθώς οι τελευταίοι είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πιο ήπια δυναμική.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν το ΔΝΤ σκοπεύει να συμμετέχει στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πάρει τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σε μια ουσιαστική ρύθμιση του χρέους.
Ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε πως το Ταμείο παραμένει «απόλυτα αναμεμειγμένο» στην όλη την διαδικασία, διευκρινίζοντας, όμως, πως δεν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή του και υποστηρίζοντας πως το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αφορά τους Ευρωπαίους.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου έχουν επανειλημμένα τονίσει πως παρόλο που δεν είναι υπέρ της επιβολής περισσότερης λιτότητας οι αριθμοί «πρέπει να βγαίνουν». Η συγκεκριμένη φράση σημαίνει πως οι στόχοι πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα μέτρα, που σύμφωνα με τις τεχνοκρατικές εκτιμήσεις του Ταμείου θα εξασφαλίσουν την επίτευξή τους
«Πρέπει να δούμε ότι οι αριθμοί να βγαίνουν πριν θέσουμε το πρόγραμμα υπόψιν του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη λιτότητα και είμαι ευχαριστημένοι με τον στόχο για 1.5% πλεόνασμα. Αλλά αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μαζί με την Ελλάδα για υψηλότερα πλεονάσματα θα πρέπει να έχουμε τις αντίστοιχες πολιτικές που θα μπορούν να στηρίξουν την υλοποίηση αυτών των στόχων».
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει ακόμα και έναν σχετικό χρονικό ορίζοντα για το πότε το Ταμείο σκοπεύει να πάρει τις αποφάσεις του, ενώ δεν κατάφερε να δώσει καταφατική απάντηση ακόμα και όταν ρωτήθηκε για το αν είναι ρεαλιστικό ότι θα έχει παρθεί η απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.
«Πρέπει να ελπίζουμε, αλλά δεν μπορώ να κάνω εικασίες. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα έχουμε μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο κ. Μάρεϊ.