Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως αν δεν επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτες πρωτοβουλίες (π.χ. «κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις κ.λπ.), δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 λουκέτα, τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας.
Την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για το ιδιωτικό χρέος («κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), οι οποίες θα πρέπει, απαραιτήτως, να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας την επόμενη ημέρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας.
«Οι μικρομεσαίες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, ενδεχομένως, να θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και να τις μετατρέψει σε μη βιώσιμες.
Το μεγάλο πρόβλημα στο εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και η διαχείρισή τους την επόμενη μέρα», κατά τα λεγόμενά του.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον κλάδο είναι αποκαλυπτικά. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου το 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, όταν το 2019 «έκλεισε» στα 51,72 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο των εκπτώσεων, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (91,7%) κατέγραψαν χαμηλότερο τζίρο σε σχέση με τις αντίστοιχες πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.
Αξιοσημείωτο είναι πως για σχεδόν τέσσερις στις δέκα η μείωση των πωλήσεων ξεπέρασε το 41%. Κι ενώ η εκπτωτική περίοδος πήρε παράταση (έως 31/3 από 28/2, που έληγε αρχικά) για να μπορέσουν να «ξεστοκάρουν» οι λιανέμποροι τα προϊόντα τους, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν.
Πλέον, οι καταστηματάρχες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο 13032, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί (συμπληρωματικά του 13033) αποκλειστικά για τις αγορές των καταναλωτών.
Αποστέλλοντας μήνυμα στο συγκεκριμένο τετραψήφιο νούμερο (ένα ημερησίως) θα κάνουν τα ψώνια τους σε χρονικό διάστημα τριών ωρών, με φυσική παρουσία σε κατάστημα (όχι με click away – click inside) εντός του δήμου τους ή σε απόσταση 2 χλμ. από το σπίτι τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η μετακίνηση και εκτός των ορίων του δήμου (π.χ. σε κοινότητες που δεν διαθέτουν εμπορικά καταστήματα).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-
-
Εθνική Τράπεζα: Έσοδα 7,7 δισ. ο… συντηρητικός στόχος για τον Τουρισμό
-
Τροπολογία: Ανοίγει ο δρόμος για… εισαγωγή εργατών γης – Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η διαδικασία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr