Πρόκειται για μέτρα που θα ελαφρύνουν σημαντικά το ελληνικό χρέος, αλλά όπως είχε προειδοποιήσει ο Ρέγκλινγκ, η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
#ESM Board of Directors just decided on short-term debt measures for #Greece, press release and FAQ will follow shortly
— ESM (@ESM_Press) 23 Ιανουαρίου 2017
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Δ.Σ. του ESM και του EFSF υιοθέτησε τους κανόνες εφαρμογής. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα με ανταλλαγή χρέους με σταθερά αντί κυμαινόμενα επιτόκια και με μείωση του βάρος αποπληρωμής. Το ΔΣ ενέκρινε τα μέτρα μετά από μια γραπτή διαδικασία που προηγήθηκε στις 20 Ιανουαρίου.
«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ταμείου.
Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα περιείχε την εξέταση των κανόνων που θα ισχύσουν σε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, εξασφαλίζοντας ότι το κόστος που σχετίζεται με τα μέτρα θα «απομονωθεί» και θα περάσει στην Ελλάδα, και ότι τα άλλα κράτη-μέλη του ESM δεν θα αναλάβουν επιπλέον κόστος. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στην απόφαση του Eurogroup.
Τα μέτρα, όπως έχει αποφασιστεί, αφορούν:
1) Ανταλλαγή ομολόγων. Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.
2) Swaps επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
3) Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα, που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060
Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτήρισε τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτιμά πως όταν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν πλήρως, θα μειώσουν τον λόγο του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060 και επισημαίνει πως τα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους την Ελλάδα δεν φέρουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη-μέλη του ESM.
Σημειώνει δε πως η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Μαξίμου: Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής της ΝΔ και του Μητσοτάκη
Με πανηγυρικό τρόπο υποδέχτηκε η κυβέρνηση την απόφαση του ESM να εγκρίνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη μιλώντας για καταστροφολογία.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.
Ανταλλαγή ομολόγων
Swaps Επιτοκίων
Προσαρμογή χρηματοδότησης
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.
Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας.
Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.
Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».