«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης και διασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών μας, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ένα νομοσχέδιο υπέρ των παραγωγών μας, το οποίο θα τους προστατεύει από τις αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους.
Που θα επιτρέπει στους αγρότες μας να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, που θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών των προϊόντων τους.
Που θα ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους και τη ζωή τους.
Ενα νομοσχέδιο που προβλέπει και έναν ελεγκτικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσει την τήρησή του. Σύντομα το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, προβλέπει επίσης και την «Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».
Συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο:
- αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες,
- μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών, ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα,
- αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών,
- ενσωματώνεται η παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Το σχέδιο νόμου αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα «από το αγρόκτημα στο πιρούνι» για όλα τα προϊόντα, αλλά κι αυτά που μεταποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα, είτε με την ιδιότητά τους ως παραγωγού είτε με αυτή ως αγοραστή, δηλαδή οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα τέτοιων φυσικών και νομικών προσώπων, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου ή ομάδας, ή οποιαδήποτε δημόσια αρχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αγοράζει γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
Ανισορροπίες στην αγορά
Στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παρατηρούνται συχνά σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Οι εν λόγω ανισορροπίες οδηγούν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπου μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι αγοραστές προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένες πρακτικές ή συμβατικούς όρους οι οποίοι είναι προς όφελός τους και αντίκεινται στην καλή πίστη.
Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως από ανασφάλεια, επειδή βασίζεται σε βιολογικές διεργασίες και λόγω της έκθεσής στις καιρικές συνθήκες.
Η αβεβαιότητα αυτή καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη την προστασία των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που μετέρχονται οι αγοραστές.
Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο της γεωργικής κοινότητας, είτε άμεσο, στο μέτρο που αφορά τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις οργανώσεις τους ως προμηθευτές, είτε έμμεσο, μέσω αλυσίδας συνεπειών κατά τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τους πρωτογενείς παραγωγούς.
Βασικός σκοπός του νόμου είναι η προστασία των παραγωγών αγροτικών προϊόντων (προμηθευτών) στην κάθετη αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων έναντι των αγοραστών.
Στο νόμο γίνεται διάκριση μεταξύ αφενός μεν πρακτικών που θεωρούνται «από την ίδια τους τη φύση» αθέμιτες, εξαιρούμενες από τη συμβατική ελευθερία των μερών, και αφετέρου πρακτικών που είναι θεμιτές, εφόσον προβλέπονται με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους σε συμφωνίες προμήθειας ή σε επακόλουθες συμφωνίες μεταξύ των μερών.
Επίσης, το σχέδιο νόμου θα έχει σίγουρα έμμεσες συνέπειες στους τελικούς καταναλωτές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς θα επηρεαστούν από την απάλειψη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και ρητρών.
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα η καταβολή του – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr