Με επιστολή που αποκάλυψε η «Καθημερινή» και είχε ως αποδέκτες, τόσο τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank καυτηριάζουν το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου, χωρίς να λάβει οικονομικό αντάλλαγμα.
«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θίγει ευθέως υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα των τραπεζών εκ του δανείου. Ο λόγος είναι ότι διά νομοθετικής παρέμβασης εμποδίζεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων καταγγελίας και επίσπευσης του δανείου, που άλλως ενεργοποιούνται από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Ο νομοθέτης παρεμβαίνει σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου της ΔΕΗ με τρίτους (όπως των τραπεζών με τη ΔΕΗ στα πλαίσια του δανείου), είτε αλλοιώνοντας υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα τρίτων είτε εμποδίζοντας την ενεργοποίηση τέτοιων δικαιωμάτων. Ετσι, με την ως άνω νομοθετική παρέμβαση δικαιώματα καταγγελίας και επίσπευσης του δανείου, που άνευ αυτής θα ενεργοποιούντο λόγω της ιδιωτικοποίησης κατά τις συμβατικές προβλέψεις του δανείου, παραμένουν ανενεργά».
Συμπερασματικά, οι τράπεζες επιφυλάσσονται «για την εξέταση τυχόν περαιτέρω δανειοδότησης -γίνεται λόγος για αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ για νέα πίστωση, ύψους 200 εκατ. ευρώ- ή αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της Επιχείρησης χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και ιδίως εάν δεν διαφυλαχθούν τα ήδη υφιστάμενα από τις δανειακές συμβάσεις δικαιώματα». Αξίζει να επισημανθεί πως τον Απρίλιο του 2014 οι «4» και η Attica Bank συναίνεσαν στη χορήγηση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου προς τη ΔΕΗ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Αττικής, το γεγονός ότι εκείνη δεν εμφανίζεται να συνυπογράφει την επίμαχη επιστολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε. Οπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο, «το θέμα δεν τέθηκε επίσημα σε κανένα όργανο της τράπεζας, έτσι ώστε να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση».
Υπό το φόβο, πάντως, να τιναχθεί στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, Τσακαλώτος και Σταθάκης έσπευσαν να συναντηθούν με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, «κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μετά την απαραίτητη τεχνική και νομική επεξεργασία τους διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης». Επισημαίνεται ότι, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, εάν εντός του Ιανουαρίου δεν υπάρξει «φως» όσον αφορά στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, τότε θα πρέπει να πωληθεί το 100% του διαχειριστή.
ΑΓΓΕΛΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου