Μέτρα στήριξης για το πρώτο μισό του 2021 έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ σχεδιάζονται και νέα εμπροσθοβαρή μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ (θα καλυφθούν με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους), με στόχο την ταχύτερη αποθεραπεία της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.
Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί για μέτρα στήριξης κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 1,6 δισ. ευρώ που θα έρθουν φέτος από το ReactΕU, δηλαδή το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας, αλλά και τα 700 εκατ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Αυτονόητο είναι ότι το συγκεκριμένο σενάριο έχει ως βασική προϋπόθεση ομαλές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο. Με άλλα λόγια, την αποφυγή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, την επιτάχυνση το επόμενο διάστημα της διαδικασίας εμβολιασμού και την επίτευξη της ανοσίας της κοινότητας στις αρχές του καλοκαιριού.
Φάση Νο1: 7,5 δισ. ευρώγια το πρώτο κρίσιμο τρίμηνο
Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, η πρώτη φάση καλύπτει το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του χρόνου όταν η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας θα παραμένει μεγάλη. Το σχέδιο για την υιοθέτηση μέτρων είναι εμπροσθοβαρές, αφού η χρονιά ξεκίνησε σε lockdown.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα 6,5 από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί για μέτρα στήριξης θα διατεθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Περίπου το 1/3 των χρημάτων αυτών, 2,3 δισ. ευρώ, θα διατεθεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, που θα γίνει τον Μάρτιο.
Ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ασφαλιστικές εισφορές σε εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
Ποσό 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η επέκταση για άλλους δύο μήνες του επιδόματος ανεργίας που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός από τη Βουλή. Αλλα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσουν, συνολικά, αναστολές φορολογικών αποζημιώσεων, αυξημένες αποζημιώσεις των ιδιοκτητών με μειωμένα ενοίκια, αλλά και οι απώλειες εσόδων από την κατάργηση των κρατήσεων της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις μειωμένες κατά 3% ασφαλιστικές εισφορές για το 40% των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που πληρώνουν ακόμη κανονικά τους εργαζομένους τους.
Παράλληλα, σε συνέχεια αντίστοιχων προγραμμάτων του 2020, και το 2021 θα υπάρχει, εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, ένα πλέγμα μέτρων χρηματοδότησης της οικονομίας που οργανώνονται σε αυτή τη φάση και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
Σε αυτά περιλαμβάνεται το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, από την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα προχωρήσει και στις εγγυήσεις δανείων έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και συνολικό ποσό 500 εκατ. ευρώ.
Σε αυτήν την πρώτη φάση, το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς έστω και με περιοριστικά μέτρα. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τη λιανική, ενώ μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Φάση Νο2: Πρόγραμμα επιδοτήσεων και ρυθμίσεις χρεών
Η δεύτερη φάση του σχεδίου ξεκινά από τον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.
Σε αυτήν τη φάση, αν τα πράγματα έχουν πάει καλά τους τρεις πρώτους μήνες, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα πρέπει να έχουν αποκαταστήσει σε έναν βαθμό τη λειτουργία τους. Συνεπώς, τα μέτρα που γνωρίζουμε από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα θα έχουν μικρότερη ή και καθόλου επίδραση, καθώς η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων θα είναι σημαντικά μικρότερη και οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται τους εργαζομένους τους, καθώς θα λειτουργούν έστω και με περιορισμούς.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η στήριξη της οικονομίας θα σταματήσει. Αντιθέτως, το οπλοστάσιο των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα επεκταθεί, περιλαμβάνοντας και μέτρα τα οποία θα έρθουν για να θεραπεύσουν τη συσσωρευμένη ζημιά που θα έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.
Στη θέση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έρθει ως μέτρο η ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης σε ποσοστό έως και 90% των «μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών» που μπορεί να γίνει είτε με τη χορήγηση ενός κουπονιού έκπτωσης φόρου που θα εξαντλείται σταδιακά με την κάλυψη περιοδικών φορολογικών υποχρεώσεων είτε ως άμεση επιδότηση.
Η ανώτατη επιδότηση θα είναι 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και τα χρήματα που θα δοθούν δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν.
Αυτήν την περίοδο, στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών συζητάει με τους θεσμούς ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων για εννέα μήνες. Το πρόγραμμα έχει ήδη δεσμευμένη χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή μετά το τέλος Μαρτίου, με στόχο να ενισχύσει επιχειρήσεις και να ανασχέσει νέα «κόκκινα» δάνεια.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πετύχει νέες αναστολές πλειστηριασμών για πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης σε αυτήν τη φάση είναι οι ρυθμίσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.
Σε ό,τι αφορά τις αναβαλλόμενες πληρωμές φόρων ύψους 5,3 δισ. ευρώ από το 2020, το υπ. Οικονομικών διαπραγματεύεται πιο γενναία ρύθμιση από τις 12 έως 24 δόσεις που έχει ήδη ψηφίσει. Επίσης, θέλει να εντάξει στη συγκεκριμένη ρύθμιση και τους απλήρωτους φόρους για το 2020, οι οποίοι υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ.
Θα ήθελε, τέλος, να έχει από τώρα την ευελιξία η παράταση της αναστολής πληρωμών από τον Απρίλιο να μεταφερθεί για τον Ιούνιο αν οι συνθήκες της αγοράς δεν επιτρέπουν στους οφειλέτες να προχωρήσουν την εξόφληση των οφειλών τους.
Παρά την περίοδο του περνάμε, και αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι των θεσμών θέτουν ως βασικό αντεπιχείρημα την κουλτούρα πληρωμών.
Στο σκέλος της ρευστότητας, μετά το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να λειτουργήσει το πρόγραμμα εγγυήσεων της ΕΤΕπ, από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί έως και 2,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτήν τη φάση η μεγάλη ανησυχία θα αφορά την προετοιμασία του τουρισμού για τη θερινή περίοδο, που είναι ένα περισσότερο σύνθετο θέμα. Τούτο διότι δεν φτάνει να έχει ξεπεράσει η Ελλάδα την πανδημία, αλλά να πηγαίνουν καλύτερα και οι μεγάλες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα). Το ίδιο σημαντικά είναι να έχουν αρθεί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και να υπάρχει ρεύμα τουριστών από το εξωτερικό.
Φάση Νο3: Το βάρος σε τουρισμό, εστίαση και πολιτισμό
Στην τρίτη φάση, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο, το βασικό σενάριο θέλει το σκηνικό να έχει αλλάξει, αφού το σύνολο της οικονομίας θα λειτουργεί με λιγότερες ή καθόλου περιορισμούς και, πλέον, το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού θα έχει προχωρήσει σημαντικά.
Σε αυτήν τη φάση τα μέτρα στήριξης θα είναι απολύτως στοχευμένα σε εποχικούς κλάδους, όπως π.χ. ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα από την κρίση που προηγήθηκε.
Προτεραιότητα θα είναι τα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας, πολλά από τα οποία έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται από τώρα. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί ένα μέρος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό το ποσό θα υπάρχουν μέτρα για επιδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, αλλά και πράσινων επενδύσεων, που αναμένεται να απορροφήσουν κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Προσαρμοσμένη στη σχετική πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα στοχεύουν στις συνενώσεις ομοειδών επιχειρήσεων με στόχο να δημιουργηθούν μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τραπεζικό προφίλ, οι οποίες ανάλογα με τον κλάδο θα μπορούν να αποκτήσουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.
Το πρώτο είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον σχηματισμό ομάδων ΦΠΑ, δηλαδή συνενώσεων ομοειδών επιχειρήσεων με στόχο την ενιαία αντιμετώπισή τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση (πληρωμής επιστροφών) του ΦΠΑ.
Το δεύτερο είναι ένα πλέγμα φορολογικών μέτρων για τη συνένωση ομοειδών επιχειρήσεων είτε σε όμιλο (με μια ηγέτιδα μητρική και τις υπόλοιπες θυγατρικές) είτε σε cluster με στόχο τη μεγέθυνση μικρών πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης, θα υπάρξουν επιδότηση μέσω των δανείων ύψους 12,7 δισ. ύψους σχεδόν μηδενικού επιτοκίου σε επιχειρήσεις μεσαίες και μεγάλες που θα συμμετέχουν σε συνεργασίας με το Δημόσιο στην υλοποίηση έργων (όχι μόνο τεχνικών) και δράσεων σε όλη τη χώρα.
Σε περίπτωση επιδείνωσης -έως και ραγδαίας- της υγειονομικής κρίσης, τα ποσά και τα μέτρα μπορούν να ανακατανεμηθούν για να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι η πανδημία να συνεχίζεται πανευρωπαϊκά με την ίδια ένταση και το καλοκαίρι. Τότε το οικονομικό επιτελείο θα αναζητήσει το σχέδιο Β για την οικονομία, υιοθετώντας παράλληλα το εναλλακτικό σενάριο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη μόνο 3,3% της οικονομίας μέσα στο 2021.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δηλώσεις Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα – Oι οδηγίες για την σωστή υποβολή τους
Έρχεται μπαράζ πληρωμών: Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους τις επόμενες μέρες
Συντάξεις και όρια ηλικία: Τι θα ισχύσει για την 35ετία – Ποιοι γλιτώνουν τα 67 [αναλυτικοί πίνακες]
Έρχεται η επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων – Η κλιμάκωση των ποσών, ποια έξοδα θα καλύπτει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr