Σύμφωνα με το euro2day.gr, οι τράπεζες στην επιστολή τους, που αποκάλυψε η Καθημερινή, υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ μεταβιβάζει κάτι χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κάτι που επηρεάζει την οικονομική της θέση, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Η επιστολή οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην αναβολή της συζήτησης του θέματος στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ (επισήμως υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε ένα τυπικό πρόβλημα λόγω της απουσίας του ΤΑΙΠΕΔ).
Πριν από λίγο, κύκλοι του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη έδιναν διαβεβαιώσεις για ομαλή εξέλιξη στη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ δεν σχολίαζαν, επιφυλασσόμενοι για πιθανή τοποθέτηση τις επόμενες ώρες.
Συγκεκριμένα, πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωναν ότι την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου η επαναληπτική Γ.Σ. της ΔΕΗ θα εγκρίνει τη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία συμμετοχών και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.
Επίσης ότι θα γίνει πλήρης και αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να αφήνει “αμφισβητήσεις και γκρίζες ζώνες”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της ΔΕΗ απέφυγαν τον σχολιασμό της επιστολής, αν και το τοπίο που περιγράφει αυτή είναι δραματικό για τη δημόσια επιχείρηση, παραπέμποντας σε πιθανή τοποθέτηση τις επόμενες ώρες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δεν ήταν από τους ένθερμους οπαδούς της “κρατικοποίησης” του ΑΔΜΗΕ και του σχεδίου έμπνευσης του πρώην υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία την ανάγκη πλήρους αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απώλεια του κυριότερου περιουσιακού της στοιχείου.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους της διάστασης μεταξύ των δύο, ενώ θεωρούνταν βέβαιο ότι αν παρέμενε στο υπουργείο ο κ. Σκουρλέτης, ο σημερινός επικεφαλής της ΔΕΗ θα απομακρυνόταν.