Ανάμεσά τους η ενίσχυση μη καλυπτόμενων δαπανών που θα συμπληρώσει το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, στοχευμένες ρυθμίσεις οφειλών, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για ομίλους ΦΠΑ και ειδικές επιδοτήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαγωγικές και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχουν σκέψεις, ώστε ο έκτος κύκλος που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να είναι και ο τελευταίος.
Τούτο διότι μετά τον Μάρτιο η περίοδος αναφοράς του 2020 με βάση την οποία θα συγκρίνεται ο τζίρος της αντίστοιχης περιόδου 2021 θα είναι αυτός που αφορά στο πρώτο ολικό lockdown της οικονομίας.
Συνεπώς, η διαφορά θα είναι σε μεγάλη πλειοψηφία αρνητική ή πολύ μικρή. Γι’ αυτό θα επιστρατευτεί η επιδότηση με βάση τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, που θα συμπληρώσει το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το μέτρο θα επικεντρωθεί σε κάποιες επιχειρήσεις που απασχολούν έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων (από 50 έως και 250) και είναι αποδεδειγμένα πληττόμενες από την κρίση, οι οποίες θα μπορούν, αντί να έχουν την άμεση, εφάπαξ ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, να έχουν μια κάλυψη του 70% των πάγιων δαπανών (μισθοδοσία, υποχρεώσεις σε τράπεζες και Δημόσιο) που δεν μπορούν να καλύψουν, αν η μείωση του τζίρου τους είναι τουλάχιστον 30%, λόγω της κρίσης. Η ενίσχυση αυτή θα είναι είτε χρηματική με μια μηνιαία συνδρομή από το Δημόσιο είτε μέσω ενός κουπονιού φορολογικής έκπτωσης για ποσό ίσο, με τη συμμετοχή του Δημοσίου στις μη καλυπτόμενες δαπάνες. Το ποσό αυτό δυνητικά μπορεί να φτάσει και τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και δεν τίθεται επιστρεπτέου και μη επιστρεπτέου ποσοστού, καθώς θα αποτελεί κατά 100% κρατική επιδότηση.
Όμιλοι ΦΠΑ
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τους «ομίλους ΦΠΑ». Είναι ένας νέος θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελέσει στην ουσία ένα πρώτο κίνητρο συγχωνεύσεων ομοειδών επιχειρήσεων.
Αφορά στη σύνδεση δύο ή περισσότερων ομοειδών εταιριών με μειοψηφικά ποσοστά (δηλαδή ποσοστά μικρότερα του 50%) με μια «μητρική εταιρία».
Ο στόχος είναι ο όμιλος των εταιριών να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελής οντότητα υποκείμενη σε ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό όλες οι εταιρίες υποβάλλουν κοινή αίτηση ΦΠΑ μειώνοντας το λειτουργικό κόστος διαχείρισης.
Επιπλέον, ανάλογα με τη μορφή του νέου νόμου, οι «θυγατρικές» μπορούν να ωφελούνται από τον ΦΠΑ εισροών υπηρεσιών από τη μητρική, οι οποίες θα προσφέρονται χωρίς τίμημα στις θυγατρικές. Επιπλέον, με τη λειτουργία ομίλων θα απλοποιηθεί σημαντικά και το λειτουργικό κόστος της διαχείρισης του ΦΠΑ και για το Δημόσιο, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
13ος και 14ος μισθός: Ανακοίνωση από το ΣτΕ - Πότε θα γίνει η πρότυπη δίκη
Το μέτρο συμβαδίζει και με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, που ζητάει το «μεγάλωμα» των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν ευκολότερα χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, εξετάζονται και ειδικά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις ομοειδών επιχειρήσεων.
Ταμείο Ανάκαμψης
Στην ίδια κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πακέτο ενισχύσεων ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με επιδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων που θα αφορούν στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.:
Την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Στόχος θα είναι οι επιδοτήσεις αυτές να βοηθήσουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν σήμερα τραπεζικό προφίλ και θα πρέπει να ενισχυθούν, για να μπορούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.
Ειδικότερα, θα στηριχθούν με ειδικές επιδοτήσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δικτύωση μέσω ομοειδών επιχειρήσεων με στόχο να μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.
Θα επιδοτηθούν μικρές νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές τεχνολογίες. Η πρώτη κίνηση θα γίνει με το Ταμείο Φαιστός, που θα δημιουργηθεί με τα έσοδα από τις άδειες 5G και θα αναζητήσει μόχλευση κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές.
Το Ταμείο θα έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε νέες τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, θα υπάρξουν ειδικές επιδοτήσεις και για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην «πράσινη» ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, θα ενισχυθεί και ο τομέας των εξαγωγών.
Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει κρατική επιδότηση των εξαγωγικών πιστώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες, λόγω της κρίσης, δυσκολεύονται να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
«Ομαδοποίηση»
Το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να απαντήσει στο επίμονο αίτημα των φορέων για ρυθμίσεις των οφειλών του κορονοϊού, εξετάζει κριτήρια για να «ομαδοποιήσει» τις ανάγκες πριν προσφέρει κάποια ρύθμιση. Οι αναβαλλόμενες οφειλές σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έχουν αγγίξει περίπου τα 6 δισ. ευρώ.
Υπάρχει ήδη η ρύθμιση των 12 άτοκων έως 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5%, με προοπτική να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν μεγάλη μείωση του τζίρου. Εκτός από τη μείωση του τζίρου θα εξετάζεται κατά πόσο οι φορολογικές υποχρεώσεις που εκκρεμούν σχετίζονται άμεσα με την υγειονομική κρίση.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Στρατιωτική θητεία: 12 μήνες από τον Μάιο – Ποιοι θα μπορούν να κάνουν 9μηνο
Χαλάστρα: Στο σχολείο με μάσκα, τσάντα, παγουρίνο και… κουβέρτα οι μαθητές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr