* 2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Στο μεταξύ, αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται, ακόμη, η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημειώνεται πως «μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015-2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010-2019».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε: «…Νομίζω το έτος που πραγματικά καταξίωσε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο και έκανε σαφές στον κάθε ένα επιχειρηματία πόσο χρήσιμη είναι η ύπαρξή της, είναι το έτος 2020.
Μέσα στο 2020 και εν μέσω της πανδημίας, καταφέραμε με πρωτοφανή ταχύτητα από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη, να θέσουμε σε εφαρμογή χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη διάδοση στην αγορά, με πρωτοφανή παροχή ρευστότητας, που σε μεγάλο βαθμό διέσωσαν τη μεγάλη ζημιά που ο ιός προκάλεσε στην ελληνική οικονομία».
Νέα μοντέλα
Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε, από την πλευρά του: «…Σε αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική χρονιά, λόγω των δυσμενών υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα απέδειξε ότι μπορεί να ανασχεδιάσει, να δημιουργήσει και να υλοποιήσει, άμεσα και αποτελεσματικά, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή σημαντικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Το 2021 σκοπεύουμε να αποτελέσει ένα έτος – σταθμό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, αλλά και να διευρύνει τις συνεργασίες της με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB-ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παρευξείνια Τράπεζα κ.ά. Επίσης, μέσα στην καινούργια χρονιά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία περισσότερων “έξυπνων” και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, με καταλυτικό ρόλο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάντα χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».
Τέλος, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, επισήμανε:
«Η ΕΑΤ, τους τελευταίους οκτώ μήνες, εφάρμοσε ένα νέο μοντέλο διοίκησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με σύμμαχο την τεχνολογία και διαχειρίστηκε αριθμό δανείων διπλάσιο της προηγούμενης δεκαετίας αθροιστικά.
Το 2021, χωρίς αμφιβολία, θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και στην ΕΑΤ θέλουμε να δημιουργήσουμε επικεντρωμένα και αποτελεσματικά κυβερνητικά προγράμματα παρέμβασης σε συγκεκριμένους τομείς της πραγματικής οικονομίας, με παράλληλη υιοθέτηση σύγχρονων δεικτών αποτελεσματικότητας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΤ όχι μόνο θα μοχλεύσει, αποτελεσματικά, κεφάλαια του δημόσιου τομέα, αλλά θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από στοχευμένα προγράμματα για τον μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στη μετά COVID εποχή».
Τρόμος στο Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα καρφώθηκε σε ταξί – Είχαν Άγιο οδηγός και επιβάτης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr