Αλλωστε, σύμφωνα με το σχέδιο Πισσαρίδη «η αγροδιατροφή έχει αυξημένη σημασία για την ελληνική οικονομία. Το 2017, η προστιθέμενη αξία που παράγουν ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών ανήλθε σε 6,6% του ΑΕΠ (11,8 δισ. ευρώ) από 4,9% του ΑΕΠ το 2010, έναντι 3,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.
Περίπου το 50% προέρχεται από τον κλάδο της γεωργίας, ενώ το μερίδιο των μεταποιητικών δραστηριοτήτων υπολογίζεται σε 43,6%, με το υπόλοιπο να παράγεται από τον κλάδο της αλιείας – ιχθυοτροφίας (5,9%) και της δασοκομίας (0,6%).
Ωστόσο, ως κυριότερες αδυναμίες καταγράφονται οι μικρές και κατακερματισμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η χαμηλή παραγωγικότητα, η αναποτελεσματική οργάνωση, η χαμηλή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού, η ανεπαρκής επαγγελματική εκπαίδευση, η μεγάλη εξάρτηση από επιδοτήσεις και η ελλιπής προώθηση και branding των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, «η πρόταση Πισσαρίδη κινείται στο σωστό πλαίσιο που εμείς οι συνεταιριστές έχουμε βάλει, εστιάζοντας στην οργάνωση της αγοράς σε ομάδες και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρόλος του συνεταιρισμού για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς μόλις το 8% των προϊόντων διακινείται μέσα από συνεταιρισμούς στη χώρα έναντι 49% στην Ε.Ε.
«Στόχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, που εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς, είναι η επανοργάνωση του κλάδου με σύγχρονους αγρότες, ώστε να πολλαπλασιάσουμε το εισόδημα και να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία. Στρατηγικής σημασίας είναι και η παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία, που, αν τα λανσάρουμε σωστά, μπορούμε να πάμε μπροστά», υπογραμμίζει ο κ. Σατολιάς.
Η προώθηση των ελληνικών σημάτων είναι ελλιπής, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία τονίζει ότι δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων πωλείται χωρίς τυποποίηση, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένη και η προστιθέμενη αξία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, όπου μόνο το 27% της ελληνικής παραγωγής τυποποιείται και φέρει εμπορικό σήμα έναντι περίπου 50% στην Ισπανία και 80% στην Ιταλία.
Από την άλλη, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι το σχέδιο Πισσαρίδη δεν δίνει βάρος στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς θα έπρεπε να εστιάζει στο πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η επάρκεια των προϊόντων τόσο για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών και του τουρισμού όσο και για τις εξαγωγές.
«Το σχέδιο αναφέρεται στις μικρές εκμεταλλεύσεις ως πρόβλημα για την παραγωγικότητα, όμως, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παραθέτει, οι πιο παραγωγικές χώρες της Ε.Ε. δεν συγκαταλέγονται σε αυτές που διαθέτουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις ανά εκμετάλλευση», επισημαίνει στέλεχος του κτηνοτροφικού κλάδου.
Αντίστοιχα, για την εξάρτηση των παραγωγών από τις επιδοτήσεις, σημειώνει ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Δανία, η οποία είναι από τις πιο ισχυρές στην κτηνοτροφική παραγωγή και παρ’ όλα αυτά εξαρτάται από τις επιδοτήσεις, περισσότερο ίσως και από την Ελλάδα.
Τέλος, εκπρόσωπος των αγροτών τονίζει ότι η έκθεση προτείνει τη μεγέθυνση των εκμεταλλεύσεων και τον εκσυγχρονισμό τους, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την καλύτερη διασύνδεση με τον τουρισμό, ωστόσο δεν καταθέτει τους τρόπους που μπορούν να επιτευχθούν όλα αυτά.
Click away: Λειτουργούν από σήμερα βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ
Καιρός: «Άνοιξαν οι ουρανοί» – Μεγάλα ύψη βροχής ιδίως στην Αττική – Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία
Κορωνοϊός: Στην έκτη εβδομάδα του lockdown η χώρα – Προβληματίζει η Αττική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr