Η πλειοψηφία αυτών υπάγεται στους κλάδους του τουρισμού, των κατασκευών, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών, αλλά και των τροφίμων και ποτών.
Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ICAP σχεδόν 6 στις 7 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα είναι μειωμένες το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ μόλις 1 στις 4 (25%) θα εμφανίσει αύξηση του κύκλου εργασιών της. Η υποχώρηση που προβλέπεται να εμφανιστεί στον τζίρο των συμμετεχουσών στην έρευνα επιχειρήσεων αναμένεται να αγγίξει το 21% κατά μέσο όρο, με αντίστοιχες μειώσεις τόσο στα EBITDA (-21%) όσο και στη ρευστότητα (-22%).
Ακτινογραφία
Τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων, της τάξεως του 66%, αναμένεται να παρουσιάσει ο κλάδος του τουρισμού και ακολουθεί η εστίαση με μείωση κατά 38%. Ενδεικτικό της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι το γεγονός ότι οι 17 από τους 22 κλάδους παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό υποχώρησης. Αντίθετα, τη μικρότερη μείωση εκτιμάται ότι θα καταγράψει ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (-1%) και της ενέργειας και ανακύκλωσης (-4%).
Για το 2021, 5 στις 10 εταιρείες (51%) εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα είναι επίσης μικρότερες σε ποσοστό 13% συγκριτικά με το 2019, ενώ σε λίγο υψηλότερα επίπεδα θα κυμανθεί η μείωση τόσο στα EBITDA (-14%), όσο και στη ρευστότητά τους (-15%). Η εικόνα που εμφανίζεται είναι σαφώς βελτιωμένη για το νέο έτος και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων δείχνουν μια αύξηση του κύκλου εργασιών τους της τάξεως του 10% σε σχέση με το 2020, ενώ όλοι οι κλάδοι αναμένεται να ανακάμψουν το 2021.
Προκλήσεις
Σε επίπεδο προκλήσεων, οι σημαντικότερες για 7 στις 10 εταιρείες είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η συγκράτηση των δαπανών τους σε ποσοστό 56%. Για τους κλάδους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, το μεγαλύτερο στοίχημα σε ποσοστό 71% αποτελεί η ψηφιακή επιτάχυνση και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενέργεια που επιλέχθηκε από 6 στις 10 επιχειρήσεις, λόγω της εξειδίκευσης και της σχετικότητας των εταιρειών αυτών με το αντικείμενο εργασιών τους.
Την ίδια ώρα, το 37,3% των επιχειρήσεων δεν προέβη σε αλλαγές και διαφοροποιήσεις της πιστωτικής του πολιτικής μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων εταιρειών έχει μειώσει το όριο πιστώσεων, καθώς και τον χρόνο πίστωσης. Τα 2/3 των παρέχουν πιστώσεις μέχρι και 60 ημέρες, ενώ το 56% εισπράττει τις απαιτήσεις του μέσα σε διάστημα 2 μηνών και μόνο 1 στις 4 εισπράττει μετά από το πέρας των 3 μηνών.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Ενα ακόμα «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις είναι και οι επισφάλειες, οι οποίοι φέτος παρουσίασαν αύξηση, αφού στο 33% των εταιρειών ξεπερνούν το 5% των συνολικών τους πωλήσεων από 26% που ήταν το 2019, με τα σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίζουν οι κλάδοι του τουρισμού και των υπηρεσιών.
Θωράκιση
Σε ερώτηση σχετικά με ποιες ενέργειες σκοπεύουν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της επιδείνωσης της ρευστότητάς τους, οι μισές σχεδόν εταιρείες (48,3%) απάντησαν ότι θα μειώσουν τον χρόνο είσπραξης των απαιτήσεών τους και κατά σειρά θα αυξήσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό, θα αναστείλουν το επενδυτικό τους πλάνο και θα προβούν σε συμφωνίες με τους προμηθευτές τους, ώστε να πετύχουν την αύξηση της πίστωσης.
Σχετικά με το πότε εκτιμούν ότι ο κύκλος εργασιών τους θα επανέλθει στα επίπεδα προ κορονοϊού, οι μισές εταιρείες, (50,3%) εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξες, καθώς αυτό αναμένουν να συμβεί μετά από 2 ή 3 χρόνια, το 2022 ή το 2023 αντίστοιχα, με την πλειοψηφία αυτών (65,6%), οι 2 στις 3 δηλαδή, να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα επανέλθουν το 2022.
Από την έντυπη έκδοση
Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου
Ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του και στους νεότερους – 15 άτομα διασωληνωμένοι από 15 έως 39 ετών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr