Η ευρωζώνη παρουσίασε ύφεση κατά 12,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς τα μέτρα του lockdown επηρέασαν αρνητικά την κατανάλωση, τις επενδύσεις και το εμπόριο. Η άρση αυτών των μέτρων οδήγησε σε βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας από τα τέλη Μαΐου, αλλά πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη που παρουσιάζεται αποδυναμώνεται καθώς η άνοδος των κρουσμάτων από τον COVID-19 αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις διεθνείς ταξιδιωτικές οδηγίες.
- Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Eurostat ανέφερε ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
- Ο μηνιαίος Δείκτης ΔιαχειριστώνΠρομηθειών (PMI) του κλάδου υπηρεσιών της IHS Markit, ένας δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών στην Ευρώπη, έπεσε στα 50,5 τον Αύγουστο από 54,7 τον Ιούλιο (τα ποσοστά άνω του 50 δείχνουν ανάπτυξη). Η επέκταση του τομέα των υπηρεσιών αποδυναμώθηκε στη Γαλλία, ενώ πραγματική μείωση σημειώθηκε στην Ισπανία και την Ιταλία.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα επεκτείνουν τις υφιστάμενες πολιτικές διατήρησης θέσεων εργασίας για να αποφύγουν την κλιμάκωση της ανεργίας και επίσης ορισμένες από αυτές θα ανακοινώσουν νέα μέτρα τόνωσης. Οι γενναιόδωρες προνοιακές δαπάνες και τα επόμενα σχέδια προσωρινής διαθεσιμότητας έχουν καλύψει κάπως τον πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο της ύφεσης στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν αυτά τα μέτρα σε μια εποχή που αυξάνονται τα κρούσματα από τον COVID-19. Μακροπρόθεσμα όμως αυτές οι πολιτικές δεν είναι βιώσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής θα αυξηθεί, όταν οι κυβερνήσεις θα καταφύγουν σε περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.
- Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Γαλλία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο τόνωσης 100 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 35 δισ. ευρώ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, 30 δισ. για καθαρότερες ενεργειακές πολιτικές και 25 δισ. για τη στήριξη των θέσεων εργασίας.
- Στις 26 Αυγούστου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του σχεδίου της για τη διαθεσιμότητα από 12 σε 24 μήνες, με κόστος περίπου 10 δισ. ευρώ.
- Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας της Ισπανίας είπε ότι το πρόγραμμα της χώρας θα διατηρηθεί «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα αναγκάσει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγκρίνουν τα προτεινόμενα πακέτα δαπανών και θα οδηγήσει σε συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το εάν θα επεκτείνει το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης. Τις επόμενες εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανότατα θα επικυρώσει τα 750 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που ενέκριναν οι εθνικές κυβερνήσεις τον Ιούλιο, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκταμίευση των χρημάτων. Ο χαμηλός πληθωρισμός και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, θα αυξήσει επίσης την πιθανότητα η ΕΚΤ να εισαγάγει περισσότερα νομισματικά κίνητρα, όπως η επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες συζητήσεις εντός της ευρωζώνης για τη διάρκεια αυτών των μέτρων, οι οποίες θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν διαφωνίες μεταξύ των βόρειων χωρών, οι οποίες επιδεικνύουν σκεπτικισμό για τις μαζικές δαπάνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις νότιες χώρες, οι οποίες θέλουν να γίνουν μόνιμες οι δαπάνες έκτακτης ανάγκης.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Την 1η Σεπτεμβρίου, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου άγγιξε για λίγο το 1,20, υψηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
- Για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια η ευρωζώνη παρουσίασε αποπληθωρισμό τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός ήταν -0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Αυτό θα δώσει στους υποστηρικτές μιας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής εντός της ΕΚΤ τα επιχειρήματα για να προτείνουν πρόσθετα μέτρα τόνωσης.
- Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας δήλωσε ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ ύψους 1,4 τρισ. ευρώ θα πρέπει να σταματήσει μόλις τελειώσει η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Στα τέλη Αυγούστου, μέλη της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας (CDU) δήλωσαν επίσης ότι η απόφαση να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει χρεόγραφα εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινή.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr