Η πρόσφατη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατέγραψε 9.352.202 δικαιώματα, με πολλές να σημειώνουν ρεκόρ συμμετοχής, ενώ αρκετές – όπως για παράδειγμα η Π.Ε. Δυτικής Αττικής και νήσων – να κατέχει ποσοστό μόλις στο 30,58%. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες της πρωτεύουσας έχουν ένα μήνα και κάτι για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ώστε να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους και να μη φανούν στο μέλλον σαν «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα».
Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, μέχρι σήμερα έχει κτηματογραφηθεί το 33% της χώρας. Οσον αφορά την κτηματογράφηση του υπολοίπου 59% της χώρας, έως τώρα έχει δηλωθεί το 61,98% των εκτιμώμενων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο, για να πάει μια μελέτη στο επόμενο στάδιο, πρέπει να έχει συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50%-60% των δικαιωμάτων, με αρκετές περιοχές να βρίσκονται κάτω από το όριο.
Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία από τη συλλογή δηλώσεων που έτρεχε το προηγούμενο διάστημα και «έτυχε» πολλών παρατάσεων προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία; Πρωταθλήτριες είναι τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος που έχουν ποσοστό συμμετοχής 103,05%. Τη σκυτάλη λαμβάνει η Λάρισα με 85,66% και ακολουθούν τα Ιωάννινα με 84,57% και οι περιφερειακές ενότητες Δράμας και Ξάνθης με 83,27%. Αντίθετα, πίσω και με… διαφορά έχουν μείνει η Π.Ε. Δυτικής Αττικής και νήσων με ποσοστό μόλις στο 30,58%, τα νησιά Λήμνος και Λέσβος με 35,66%, η Αργολίδα και η Κόρινθος με 48,40% και η Λακωνία με 49,63%. Στο όριο βρίσκονται τα νησιά Ικαρία, Σάμος και Χίος έχοντας ποσοστό συμμετοχής 50,49%, με τη Θεσπρωτία να αντιμετωπίζει περίπου την ίδια κατάσταση, δηλαδή να είναι στο 51,17%.
«Λυπητερές»
Πάντως, τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και το Κτηματολόγιο, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των προστίμων για τους ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία. Μάλιστα, έως και 2.000 ευρώ θα στοιχίσει στους πολίτες η ασυνέπειά τους, δεδομένου ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων. Οσοι δεν έχουν καταθέσει τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους έχουν περίπου 5 μήνες περιθώριο για να το πράξουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα την αξία του ακινήτου αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση, ενώ όπως είχε διευκρινίσει «δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη».
Οσον αφορά τα κλιμακωτά πρόστιμα που θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου, αν οι πολίτες ακόμα και με την επιβολή τους δεν είναι συνεπείς, αυτά μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, «το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται από τον νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο και εισπράττεται αναγκαστικώς κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., ανεξαρτήτως αν είναι μικρότερο από το τυχόν εκάστοτε προβλεπόμενο για την εφαρμογή του Κ.Ε.Δ.Ε. κατώτατο ποσό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου.
Ανάρτηση Αθήνας
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους ιδιοκτήτες της Αθήνας, αφού την 1η Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους. Μέχρι σήμερα περί τους 12.274 πολίτες επισκέφτηκαν το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Από αυτούς οι 2.177 έκαναν αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων/ενστάσεις και οι 3.152 αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος. Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου παρέλαβαν 12.389 ιδιοκτήτες, ενώ συμπληρωματικά στοιχεία πρόσθεσαν 5.257 πολίτες. Εως τώρα ηλεκτρονικά έχουν δηλωθεί συνολικά 28.547 αιτήσεις και 32.507 από κοντά.
Δώρο Χριστουγέννων 2024: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί - Ποιοι το δικαιούνται
Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση αφορά τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στη φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στο Κτηματολόγιο τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα».
Πρόκειται συγκεκριμένα για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.
Η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας, καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.
Ετσι, με λίγα… κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Επικαιροποίηση
Στο διαδικαστικό κομμάτι, για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν τον σύνδεσμο: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx
όπου:
- Θα δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους
- Θα ελέγξουν την ορθότητά τους
- Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
- Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων ηλεκτρονικά μέσω του «E-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ανάδοχου σχήματος, η ανάρτηση αφορά 542.988 φυσικά και 8.002 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 729.223 και τα γεωτεμάχια 65.367. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου τα δικαιώματα που δηλώθηκαν είναι 1.582.064, ενώ οι δηλώσεις ανέρχονται στις 876.529.
Πάντως, όπως προκύπτει από τον Φορέα, μόλις 1 στους 5 μπήκε στη φάση της προανάρτησης να ελέγξει τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί πριν 12 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως είναι περισσότερο από απαραίτητη η συμμετοχή του κοινού.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ελεγχοι, επιβεβαίωση και διορθώσεις ηλεκτρονικά
Με την ανάρτηση δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους εκ νέου η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.
Στην ανάρτηση συμμετέχουν καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι την ανάρτηση δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
Κατά τη διαδικασία της ανάρτησης κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ του.
Ηλεκτρονικά, επίσης, υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.
Μέσω της ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.
Σε ποιες περιοχές «τρέχουν» αναρτήσεις
Κιλκίς, Εύβοια και Βοιωτία είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που εξελίσσεται αυτή την περίοδο ανάρτηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Φορέα, για το Κιλκίς η προθεσμία εκπνέει στις 31 Αυγούστου, ωστόσο θα ακολουθηθεί και σε αυτή την περίπτωση παράταση μέχρι την ημερομηνία που λήγει για τους κατοίκους του εξωτερικού, δηλαδή στις 29 Οκτωβρίου.
Εύβοια, Βοιωτία, Κόρινθο, Κοζάνη, Πιερία και Λάρισα η προθεσμία λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά θα παραταθεί μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Στην Ημαθία λήγει στις 22 Σεπτεμβρίου και επίσης θα παραταθεί έως τις 23 Νοεμβρίου, όπου και λήγει η προθεσμία για όσους δεν διαμένουν στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr