Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε πως «οι επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί δάνεια στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν περίπου 12.000 και στο εγγυοδοτικό (σ.σ.: πρόγραμμα) είναι περί τις 25.000». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες από αυτές θα ενισχυθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία εφόσον πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και θα «κοπούν» επί της ουσίας αυτές που έχουν σοβαρά προβλήματα.
Θέμα… ημερών
Για το μεν ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που έχει συνολικό «κουμπαρά» άνω των 2 δισ. ευρώ (έχει κλείσει για υποβολή αιτήσεων), σημείωσε πως «έχει εγκεκριμένα δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ και ήδη με την έγκριση που στείλαμε των πρώτων 3.500 δανείων, περίπου τα 300 εκατ. έχουν δοθεί και περίπου θα δίνονται άλλα τόσα κάθε μέρα». Με το ρυθμό αυτό, εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει δοθεί το σύνολο των πόρων του προγράμματος στις επιχειρήσεις-δικαιούχους.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως το αιτούμενο ποσό δανειοδότησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήλθε των 11 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα χρήματα στην πραγματικότητα είναι λιγότερα, διότι αρκετές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για δάνειο «σε τρεις και τέσσερις τράπεζες ταυτόχρονα – άρα αθροιζόταν το ποσό, αλλά ασφαλώς είναι σίγουρα πάνω από 7-8 δισ. ευρώ» το πραγματικά αιτούμενο ποσό.
Ο υπουργός ανέφερε πως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι το ίδιο περίπου πρόγραμμα με το ΤΕΠΙΧ Ι. «Θέλαμε να έχουμε μια ίδια πρόσκληση και να μην χάσουμε χρόνο για να προλάβουμε να είμαστε γρήγορα σε κυκλοφορία. Το ΤΕΠΙΧ Ι λειτούργησε περίπου 9 μήνες και έδωσε τελικά 200 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε ένα μήνα έχει δώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αρα στο 1/9 του χρόνου έδωσε 5 φορές περισσότερα χρήματα», πρόσθεσε.
Μάλιστα υποστήριξε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν τρέξανε και οι τράπεζες. Θα ήταν υπερβολή να το πούμε. Μπορούμε να πούμε ότι στο μέτρο της εποχής που διανύουμε θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και το ξεκαθαρίζω, ναι θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και πιέζουμε γι’ αυτό».
Τρέχει…
Το δε Ταμείο Εγγυοδοσίας υπενθυμίζεται πως είναι ακόμη ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων. Από αυτό, με τη διαδικασία της μόχλευσης, αναμένεται να δοθούν δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, όλης της χώρας. Κατά τα λεγόμενα του υπουργού, το αιτούμενο ποσό των δανείων, μέχρι στιγμής, υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση σε 2-4 τράπεζες, οπότε το πραγματικά αιτούμενο ποσό «πέφτει» στα 10 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν, εκταμίευση πόρων από αυτό το πρόγραμμα δεν έχει γίνει. «Τώρα ξεκίνησε, ακόμα είναι στη φάση που γίνονται οι αιτήσεις και οι τράπεζες ελέγχουν τα χαρτιά και προχωράνε στην έγκριση για να φτάσουν τα αιτήματα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και να πάρουν την τελική έγκριση για να δοθούν τα χρήματα», εξήγησε ο υπουργός.
Καμπανάκι…
Στο μεταξύ, φορείς της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους γύρω από την αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Την ώρα που η ύφεση λόγω του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της και όλοι βρίσκονται στην αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης, σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση».