Συγκεκριμένα, πλέον θα εξετάζονται από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης, ενώ για… δύσκολες περιπτώσεις ο έλεγχος θα γίνεται από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί από τον Φορέα και θα απαρτίζονται από εδώ και στο εξής και με πολιτικούς μηχανικούς. Μάλιστα, δίνεται και επίσημα το πράσινο φως προκειμένου να εξετάζονται και μέσω τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και ο ιδιοκτήτης να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άμεσα το ακίνητό του.
Πρόκειται για περίπου 200.000 ενστάσεις οι οποίες στοιβάζονταν σε συρτάρια, αφού η υποστελέχωση του Κτηματολογίου εμπόδιζε τη διαδικασία να «τρέξει» με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου τους. Τώρα, με την ηλεκτρονική διαδικασία που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες, δικηγόροι κ.λπ.) θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στο Κτηματολόγιο.
Επιπλέον, μετά τα μέσα Ιουνίου, οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στον Φορέα.
Τι όμως συνέβαινε; Ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου, πριν από όλα αυτά, ήταν για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα να εφαρμοστεί το μοντέλο «ανάδοχος – διαμεσολαβητής». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ανάδοχα σχήματα θα αναλάβουν χρέη διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να μην χάνεται ούτε χρόνος αλλά ούτε και χρήμα.
Ειδικότερα, με το νέο σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων ο αριθμός τους από ένα εκατομμύριο που εκτιμώνται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης, θα μειωθεί στις 500 χιλιάδες. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», τότε η υπόθεσή του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα μπορούν πλέον να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ θα συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών TAXISnet.
Εν συνεχεία, τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη. Οταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος, το γραφείο κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για το σκοπό αυτό.
Βασικός στόχος παραμένει να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου με καταρχήν δικαιούχο κυριότητας και να καταγραφούν οι εκκρεμείς διεκδικήσεις, οι οποίες σε δεύτερο χρόνο θα λυθούν στις δικαστικές αίθουσες.
Ξεκινά η επικαιροποίηση στοιχείων σε διάφορες περιοχές
Σπίτι μου ΙΙ: Τα 32 ερωτήσεις SOS και δυο παραδείγματα για το νέο Πρόγραμμα
Στο μεταξύ, το Κτηματολόγιο, πέρα από τη συλλογή δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να «τρέξει» στις 18 Μαΐου την προανάρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση της Αθήνας ενώ εντός καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί για ακόμα 10 περιοχές.
Ειδικότερα, η ανάρτηση αφορά τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στη φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στον Φορέα τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».
Το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου 2019, όπου εξελισσόταν η διαδικασία της προανάρτησης για την Αθήνα, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, δηλαδή το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, επισκέφθηκαν 25.874 άτομα. Από αυτούς, δηλώσεις παρέλαβαν οι 8.652 και συμπληρωματικές αιτήσεις στοιχείων έδωσαν οι 2.156. Την ηλεκτρονική διαδικασία, όσον αφορά τις αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων, διάλεξαν 27.069 πολίτες.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για στοιχεία διόρθωσης δικαιούχου ανέρχονται στις 5.546, για στοιχεία γεωτεμαχίου 804, για είδος δικαιώματος 1.914, για διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων 140, για λανθασμένο εντοπισμό 44, για μη εντοπισμό ακινήτου 29 και για στοιχεία τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής 1.900.
Η προανάρτηση της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία που δηλώθηκαν το 2008, αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.
Τι άλλο προβλέπει η τροπολογία
1. Για την απευθείας και χωρίς δημοπρασία εκμίσθωση από δήμους και κοινότητες της εκμετάλλευσης δάσους σε δασικούς συνεταιρισμούς εργασίας, αρκεί τα 2/3 των μελών των συνεταιρισμών να είναι δημότες της εκάστοτε περιοχής.
2.Επανακαθορίζεται η διαδικασία για την οριοθέτηση υδατορεμάτων καθώς και για τη σύνταξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές.
3.Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων γερακιών για το κυνήγι προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, στη δημόσια υγεία και την απομάκρυνση πουλιών σε αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις.
4.Παρέχεται η δυνατότητα στους παραχωρησιούχους να καταβάλουν σε δόσεις το προβλεπόμενο τίμημα για τη δενδροκομική εκμετάλλευση καστανιών που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου