Παράλληλα επιτρέπονται και αλλαγές στο ωράριο εργασίας, ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν από τις 4 Μαΐου, καθώς και για αυτές που είναι πληττόμενες. Τυχόν αλλαγές ωραρίων εργασίας δεν θα μεταβάλουν το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Το νέο καθεστώς αναστολών συμβάσεων για τον Μάιο συνδυάζεται με την αναλογική καταβολή τόσο της αποζημίωσης που δικαιούται ο εργαζόμενος για το διάστημα που δεν θα δουλεύει όσο και με την αναλογία του μισθού που οφείλει να του καταβάλει η επιχείρηση ή ο εργοδότης για τις μέρες που εργάστηκε μέχρι την αναστολή.
Το μικτό αυτό σύστημα θα ισχύει με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που περιλαμβάνει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης και αφορούν στο μήνα Μάιο.
«Ομπρέλα»
Τα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, προαναγγέλλοντας έναν νέο μηχανισμό για την κάλυψη απωλειών μισθού σε όσους εργαζομένους επιστρέψουν στη δουλειά τους με part time απασχόληση, με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.
Οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται και το υπουργείο προσβλέπει σε ένα πακέτο της τάξης των 1,3-1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αυτό που θα επιδοτεί απευθείας τους μισθούς όσων είχαν πλήρη απασχόληση μέχρι την αναστολή συμβάσεων και γυρίζουν στην εργασία με μερική απασχόληση. Το νέο πακέτο θα ενεργοποιηθεί αφού λήξουν και οι αναστολές συμβάσεων του Μαΐου.
Το νέο καθεστώς προβλέπει:
* Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταργούν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για το 40% των εργαζομένων μετά το πρώτο 15νθήμερο και να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για το 60% των εργαζομένων για 30 μέρες και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.
* Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσότερων συμβάσεων εργασίας άνω του 60% καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
* Παραμένει η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες που πλήττονται (βάσει ΚΑΔ) να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων, ανελαστικών αναγκών.
Για 30 μέρες
Η αναστολή των συμβάσεων για τον Μάιο θα έχει διάρκεια 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης Μαΐου. Η δε αποζημίωση που θα λαμβάνει ένας εργαζόμενος θα είναι 533 ευρώ για 30 μέρες, δηλαδή η αναλογία της αποζημίωσης των 800 ευρώ για τις πρώτες 45 μέρες αναστολής.
Θα επιτρέπεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ», να μπει ένας εργαζόμενος σε αναστολή όχι απαραίτητα για 30 μέρες, αλλά για λιγότερες. Ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης η αναστολή συμβάσεων προσωπικού θα μπορεί να είναι για 10 μέρες μέσα στον Μάιο ή για 20 μέρες και τις υπόλοιπες ο εργαζόμενος να απασχολείται.
Σε κάθε περίπτωση όμως καμία αναστολή σύμβασης εργασίας δεν θα παραταθεί πέραν της 31ης Μαΐου, ει μη μόνον εργαζομένων σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές κα τον Μάιο (π.χ. ξενοδοχεία).
Οι κλεισμένες επιχειρήσεις που ανοίγουν από 4 Μαΐου θα πρέπει να επαναφέρουν υποχρεωτικά τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων που είχαν μπει σε αναστολή σύμβασης λόγω του έκτακτου λουκέτου. Το υπόλοιπο 60% των εργαζομένων θα μπορεί να συνεχίσει με αναστολή και τον Μάιο για έναν ακόμη μήνα και όχι πέραν της 31ης Μαΐου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι μείνουν σε αναστολή όλο το μήνα, παρότι οι επιχειρήσεις τους θα έχουν ανοίξει, θα πάρουν την αποζημίωση των 533 ευρώ. Ενώ αν επανέλθουν περισσότεροι από το 40% για εργασία τότε ο εργοδότης θα έχει την ευελιξία να θέσει σε αναστολή ένα μέρος όσων επέστρεψαν, καταβάλλοντάς τους την αναλογία μισθού γιο όσες μέρες εργαστούν μέσα στον Μάιο και από εκεί και πέρα θα πάρουν την ανάλογη αποζημίωση για τις μέρες που θα είναι σε αναστολή σύμβασης.
Ρήτρα
Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι η ρήτρα μη απόλυσης διατηρείται τον Μάιο ενώ η μέριμνα για την προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον αριθμό που ήταν στις 20 Μαρτίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έχουν οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε όλα τα μέτρα στήριξης και τις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες του κορονοϊού.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θεσπίζονται αυστηρά μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων με τη «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης», η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων για την προστασία από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού μέσα στους χώρους εργασίας. Η συμμόρφωση θα ελέγχεται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Παραδείγματα
1 Εργαζόμενος πληττόμενης επιχείρησης που μπήκε σε αναστολή σύμβασης από τις 10 Απριλίου θα έχει λήξη αναστολής στις 25 Μαΐου που συμπληρώνει το 45ήμερο. Αν η επιχείρηση τον ξαναβάλει σε αναστολή, αυτή δεν θα μπορεί να επεκταθεί πέραν της 31ης Μαΐου. Στην ουσία θα μπει σε αναστολή για 6 μέρες (από 25 Μαΐου που λήγει η πρώτη ως τις 31 Μαΐου με τη δεύτερη) και θα πάρει ένα αναλογικό ποσό αποζημίωσης 107 ευρώ για την 6ήμερη αναστολή σύμβασης.
2 Εργαζόμενος πληττόμενης επιχείρησης που μπήκε σε αναστολή από 28 Μαρτίου, θα επιστρέψει για δουλειά στις 13 Μαΐου που λήγει το 45ήμερο. Ο εργοδότης του μπορεί να τον ξαναβάλει σε αναστολή ως τις 20 Μαΐου (άλλες 7 μέρες) και να τον απασχολήσει για τις 10 τελευταίες μέρες του Μαΐου. Γι’ αυτές τις 17 μέρες ο εργαζόμενος θα πάρει τον αναλογικό μισθό για τις 10 μέρες που θα δουλέψει και το αναλογικό ποσό της αποζημίωσης για τις 7 μέρες της αναστολής σύμβασης.
Αν ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ, τότε για την εργασία των 10 ημερών του Μαΐου θα πάρει 333 ευρώ μισθό και για την αναστολή σύμβασης από 13 ως 20 Μαΐου θα πάρει 125 ευρώ αποζημίωση, δηλαδή 458 ευρώ για 17 μέρες από μισθό και αποζημίωση λόγω αναστολής σύμβασης.
3 Eργαζόμενος που είναι σε αναστολή 45 ημερών, μπορεί να επιστρέψει για δουλειά στις 20 μέρες με ακύρωση της υπόλοιπης αναστολής (25 μέρες) από τον εργοδότη του. Εδώ δεν διευκρινίζεται αν θα επιστραφεί και μέρος από το 800άρι. Πιθανότατα δεν θα ζητηθεί τίποτε.
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου