«Οι βραχυχρόνιες ρυθμίσεις έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν ώστε τα νέα “κόκκινα” δάνεια να μην έρθουν σαν ένα μεγάλο… κύμα στην οικονομία, αλλά σιγά σιγά», τόνισε ο managing director της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «”Κόκκινα” δάνεια: Η νέα πραγματικότητα», με τον εκτελεστικό πρόεδρο της FPS, Θεόδωρο Καλαντώνη, να τοποθετεί στο 10% με 15% την αύξηση του προβληματικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών λόγω πανδημίας. «Η Scope στην Ιταλία, που τόλμησε να κάνει πρόβλεψη, μίλησε για αύξηση των NPLs κατά 10% – 15%. Σίγουρα θα είμαστε κάτω από την Ιταλία, αλλά περίπου εκεί. Πρόκειται, δηλαδή, για επτά με 10 δισ. ευρώ επιπλέον στα 70 δισ. ευρώ που έχουμε σήμερα, εκ των οποίων τα ¾ θα προκύψουν από ρυθμίσεις οι οποίες θα ξανασκάσουν και το ¼ από δάνεια τα οποία ήταν στην αρχή της κρίσης και παραμένουν ενήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι επιλογές
Στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οι εξής:
* Κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών: H κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής του οφειλόμενου υπολοίπου.
* Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Συμφωνία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
* Μειωμένη δόση μεγαλύτερη των οφειλόμενων τόκων: Μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης αποπληρωμής σε επίπεδο που υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί σε αποπληρωμή μόνο τόκων για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Προσοχή δεν υπάρχει παράταση - Δείτε εδώ πως να τα εκτυπώσετε
* Καταβολή μόνο τόκων: Κατά τη διάρκεια καθορισμένης βραχυπρόθεσμης περιόδου καταβάλλονται μόνο τόκοι.
* Μειωμένη δόση μικρότερη των οφειλόμενων τόκων: Μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης αποπληρωμής σε επίπεδο μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σε αποπληρωμή μόνο τόκων για καθορισμένη βραχυπρόθεσμη περίοδο. Οι ανεξόφλητοι τόκοι κεφαλαιοποιούνται ή διευθετούνται.
* Περίοδος χάριτος: Αναστολή πληρωμών για προκαθορισμένη περίοδο. Οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται ή διευθετούνται.
Νέος πτωχευτικός
Τις επισημάνσεις των τραπεζών περί της ανάγκης διαχωρισμού της πτώχευσης από την κοινωνική πολιτική συμμερίστηκε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. «Ο νέος πτωχευτικός νόμος δεν θα έχει κάποια μορφή προστασίας, όπως υπήρχε στο παρελθόν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κοινωνική πολιτική, παράλληλα με αυτές τις διαδικασίες, χωρίς δηλαδή να τις επηρεάζει ή να τις μπλοκάρει», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ενας κρατικός φορέας θα μπορούσε να βοηθάει τους πολίτες, αποκτώντας την ιδιοκτησία της κατοικίας και επιτρέποντάς τους τη διαμονή, αλλά και την επαναγορά. Για την πρώτη κατοικία θα υπάρχει μία παράλληλη κοινωνική πολιτική και με την επιδότηση ενοικίου για όσους δεν μπορούν να διασώσουν την ιδιοκτησία της κατοικίας, άρα θα χρειαστεί κάπου να μείνουν. Το κράτος θα τους δώσει το ενοίκιο».
Οσον αφορά στους πλειστηριασμού, ο κ. Κουρμούσης ξεκαθάρισε πως όσο διαρκεί ο κορονοϊός αυτοί δεν θα πραγματοποιούνται, με τους εκπροσώπους των servicers να απαντούν πως για να δουλέψουν οι ρυθμίσεις πρέπει, ταυτόχρονα, να λειτουργεί σωστά και η αναγκαστική εκτέλεση. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει αναστολή ή απαγόρευση των πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας πουθενά στις 24 χώρες που δραστηριοποιείται η Intrum», υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, με τον κ. Καλαντώνη να επισημαίνει με τη σειρά του πως το μέτρο της αναγκαστικής εκτέλεσης έχει απενεργοποιηθεί πλήρως, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την κουλτούρα πληρωμών. «Πριν από την προηγούμενη κρίση, στην Ελλάδα γίνονταν 60.000 πλειστηριασμοί το χρόνο, όταν τα NPLS ήταν στο 5%. Δεν ασχολούνταν κανείς. Πέρυσι, φτάσαμε στο πικ, με 20.000 πλειστηριασμούς και δείκτη στο 40%», κατέληξε.