Σας προβληματίζει η κατάσταση της οικονομίας ή εκτιμάτε ότι τελειώσαμε με την κρίση;
Δεν θα μπω στη λογική των εκτιμήσεων, αλλά θα σας απαντήσω με βάση την πραγματικότητα της αγοράς. Όταν η κατανάλωση σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και το γάλα, τρέχει ακόμα και με διψήφια ποσοστά μείωσης στο εννεάμηνο, όταν περικόπτονται διαρκώς οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τότε είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη προσπάθεια ακόμα για να πούμε ότι τελειώσαμε με την κρίση και μπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,7% το 2017;
Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ένας προϋπολογισμός που πολύ δύσκολα θα πιάσει τους στόχους του. Κυρίως αυτόν, που είναι ευκταίος από όλους μας, δηλαδή της ανάπτυξης 2,7%. Στηρίζει αυτή την παραδοχή στη σημαντική αύξηση της κατανάλωσης, όταν ταυτόχρονα ζητείται η είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από νέους φόρους. Δηλαδή, επιλέγεται να αυξηθεί η φορολογία (κυρίως η έμμεση, που επιβάλλεται οριζόντια, σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος) για να διασφαλισθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ταυτόχρονα, με αυτή την κατεύθυνση, μπαίνει φρένο στην οποιαδήποτε ανοδική κίνηση της οικονομίας, μειώνοντας την ίδια στιγμή την ανταγωνιστικότητά της.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη θητεία, σε περίπτωση που επανεκλεγείτε πρόεδρος; Τι θα διεκδικήσετε; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;
Κάναμε μια πολύ έντονη και συνεπή δουλειά αυτή την τριετία. Δουλειά, που νομίζω ότι έχει εισπραχθεί από τους οικονομολόγους, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν ή υποστηρίζουν. Οι στόχοι μας για την επόμενη τριετία είναι ακόμα μεγαλύτεροι:
Η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών του ΟΕΕ ως «Αρχή Εγγραφής» για την παροχή της ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς στα μέλη μας και τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Το ΟΕΕ ήταν ο δεύτερος δημόσιος φορέας, τον οποίο η Πολιτεία καθόρισε ως αρμόδια αρχή τον Ιούνιο 2016 για την παροχή των εξ αποστάσεως ψηφιακών υπογραφών (άυλων ψηφιακών υπογραφών).
Η νομοθέτηση των τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου του φορέα μας, όπως εγκρίθηκε από τη Σύνοδο των Αντιπροσώπων μας και προωθήθηκε στο εποπτεύον υπουργείο.
Η κατοχύρωση των οικονομολόγων στο δημόσιο τομέα, με την πρόβλεψη στους υφιστάμενους οργανισμούς του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και των ΔΕΚΟ θέσεων ΠΕ Οικονομικού, λόγω της αναγκαιότητας για ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών τους.
Η πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως του διαχειριστή αφερεγγυότητας, του εσωτερικού ελεγκτή, του οικονομολόγου μελετητή. Ηδη έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου μελετητή, του διαχειριστή αφερεγγυότητας και του εσωτερικού ελεγκτή.
Η γνώση των νέων πτυχιούχων για τις επαγγελματικές δυνατότητες του οικονομολόγου που αναπτύσσονται στη σύγχρονη εποχή και η κατάρτισή τους σε νέους χώρους απασχόλησης με προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης.
Η οργάνωση των οικονομολόγων σε επαγγελματικές ομάδες, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η εξέλιξη των επαγγελματικών τους θεμάτων.
Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιδότηση νέων οικονομολόγων επαγγελματιών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών (μελέτες, λογιστικές-φοροτεχνικές υπηρεσίες, επενδυτικοί σύμβουλοι κ.λπ.).
Η προσπάθεια εφαρμογής προγράμματος πρακτικής άσκησης των νέων οικονομολόγων σε τράπεζες, λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρίες και άλλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, αντίστοιχου αυτού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.
Η συνέχιση του επιστημονικού έργου μας με έρευνες και μελέτες που οφείλει, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, στην παρέμβασή του στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας.
Η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΟΕΕ με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΓΕΜΗ, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ.).
Μπορεί οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να αφορούν στον κλάδο των οικονομολόγων, έχουν όμως και την πολιτική τους χροιά. Καταφέρατε να πείσετε συναδέλφους σας να βάλουν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων;
Πρέπει να σας πω ότι, φέτος, η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων κατεβάζει το πλέον αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι η δουλειά, που κάναμε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της παράταξης στα συλλογικά όργανα του Επιμελητηρίου, συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό, ώστε το ψηφοδέλτιό μας να συγκεντρώσει υποψηφίους από όλους τους κλάδους που εκπροσωπεί (λογιστές-φοροτεχνικούς, τραπεζικά στελέχη, εφοριακούς, μελετητές, ορκωτούς ελεγκτές), ενώ έντονο είναι και πάλι το στοιχείο των νέων οικονομολόγων.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
gkatseli@e–typos.com
Από το ένθετο «Οικονομία» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής