Μέσω Twitter, ο ιταλός υπουργός εξήρε τη «φιλόδοξη πρόταση» που εγκρίθηκε στο συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η χώρα του «έδωσε μάχη» για να διαμορφωθεί.
«Τα ευρωομόλογα τέθηκαν στο τραπέζι, οι όροι (για την εξασφάλιση χρηματοδότησης κρατών από πλευράς) του ΕΜΣ αποσύρθηκαν από το τραπέζι», ανέφερε με ικανοποίηση ο Γκουαλτιέρι.
Η Ιταλία έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει κοινή έκδοση χρέους με τη μορφή των ευρωομολόγων, ή κορονο-ομολόγων κατά τον καινούργιο νεολογισμό που χρησιμοποιείται, ενώ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο η πιθανή χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις ως προς την οικονομική πολιτική.
Handelsblatt: Πώς η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια βοήθειας νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Σόλτς: «Σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για την κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία σήμανε «μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
«Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Σολτς σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Έπειτα από «πολύ μακρές συνομιλίες», οι 27 κατέληξαν σε «συναίνεση» ως προς το να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» σε αυτή την κρίση άνευ προηγουμένου, που έχει παραλύσει τη Γηραιά Ήπειρο κι έχει γονατίσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε μέτρα όπως η «σθεναρή στήριξη στις επιχειρήσεις», η «σαφής υποστήριξη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», δηλαδή η χρηματοδότηση των ταμείων ανεργίας ώστε να καλύπτουν μέρος των μισθών τους όσο τίθενται εν μέρει σε ανεργία, και ο δανεισμός «στα κράτη που το έχουν ανάγκη» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η συμφωνία που κλείστηκε στις Βρυξέλλες είναι «καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί» και ότι «η ΕΕ λειτουργεί», κατέληξε.