Οπως επισήμανε το Σάββατο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, με δεδομένες τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) στην έκδοση κοινού χρέους (κορονο-ομόλογου), το ζητούμενο είναι να φτάσουμε άμεσα σε μια συναινετική απόφαση, που είναι η πρόσβαση στα κεφάλαια του ΕSM. Στο πλαίσιο αυτό παρέπεμψε τη συζήτηση για το κορονο-ομόλογο σε δεύτερη φάση, όταν θα εξεταστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Οροι
Σύμφωνα με το σχέδιο πρόσβασης στους πόρους του ΕSM, κάθε χώρα θα μπορεί να αντλήσει δάνεια ύψους 2% του ΑΕΠ της. Στην περίπτωση της Ελλάδας με ένα ΑΕΠ της τάξης των περίπου 200 δισ. ευρώ θα μπορούσε να ζητήσει δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ. Σχετικά με τις προϋποθέσεις, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι θα υπάρξει μια μορφή αιρεσιμότητας στη χορήγηση των δανείων, ωστόσο διευκρίνισε ότι τα δάνεια δεν θα συνοδεύονται από Μνημόνια. Πρόθεσή μας δεν είναι να στιγματίσουμε χώρες, ούτε να επιβαρύνουμε την οικονομική κρίση με μια κοινωνική κρίση, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετοι όροι για τα δάνεια πέραν της υπάρχουσας δέσμευσης για σεβασμό του γενικού πλαισίου παρακολούθησης της οικονομίας των χωρών από την Ε.Ε. Αυτό που αναφέρουν στις Βρυξέλλες είναι ότι η αιρεσιμότητα θα έχει να κάνει με τη χρήση των δανείων, η οποία θα περιορίζεται αυστηρά σε χρηματοδότηση δράσεων που θα έχουν να κάνουν με τους τομείς της Υγείας, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ναι μεν αλλά…
Αναφορικά με τη στάση ενδιαφερομένων, υπέρ της αξιοποίησης των πόρων του ΕSM, αλλά ως πρώτο βήμα και χωρίς όρους για τα κράτη-μέλη που θα κάνουν χρήση, τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου πλήττεται καίρια από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. Ειδικότερα, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», υποστηρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ και πως ο ΕSM είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, το οποίο δεν πρέπει να συνδεθεί με όρους. Η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει με αυστηρή αλληλεγγύη και χρειάζεται μεσοπρόθεσμα έναν νέο μηχανισμό αμοιβαιοποίησης των χρεών, είπε, προσθέτοντας ότι ο ιός δεν σταματά στα σύνορα, τότε ούτε οι μηχανισμοί χρηματοδότησης πρέπει να το κάνουν αυτό. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει όπως στη χρηματοπιστωτική ή τραπεζική κρίση του 2008 με μια (αυστηρή) πολιτική λιτότητας, αλλά μέσω της αποφασιστικής δράσης και ακόμη πιο φιλόδοξων μέτρων», τόνισε.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Επιπλέον μέτρα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup θα συζητηθούν επίσης και άλλα μέτρα, όπως η πρόταση της Κομισιόν για άντληση 100 δισ. ευρώ, που θα δοθεί στα κράτη-μέλη προκειμένου να συγκρατηθεί η ανεργία, αλλά και η πρόταση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να αυξηθούν οι χορηγήσεις προς τις ΜμΕ κατά 200 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη τη θέσπιση ενός μέσου αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Θα ζητηθούν από τα κράτη-μέλη εγγυήσεις χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να συγκεντρωθεί μέσω μόχλευσης στις αγορές το ποσό των 100 δισ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό αυτό μέσο, που θα ονομάζεται SURE, θα παρέχει κατόπιν αιτήματος των κρατών-μελών δάνεια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η κοινοτική πρωτοβουλία θα υποστηρίξει συστήματα μερικής ανεργίας και παρόμοια μέτρα για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν αναπλήρωση εισοδήματος για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια 10 ετών με δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Μέσω ΕΤΕπ
Εξαιρετικά σημαντικός μπορεί να αποδειχθεί ο ενισχυμένος ρόλος της ΕΤΕπ, η οποία μπορεί να αυξήσει κατά 40 δισ. ευρώ τα δάνεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιπλέον, την Παρασκευή το Δ.Σ. της ΕΤΕπ συζήτησε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο μέσω μόχλευσης μπορεί να αντλήσει από τις αγορές μέχρι 200 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στις ΜμΕ ως δάνεια επενδυτικού σκοπού. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Εurogroup. Σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, με τη χρησιμοποίηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ως εργαλείου αλληλεγγύης. Οπως είπε, η Ευρώπη σύντομα θα ανακάμψει και πάλι και τα πολλά δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να επενδυθούν σήμερα για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη καταστροφή θα ενώσουν γενεές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου