Στις αρχές Φεβρουαρίου, σε μια εκδήλωση που είχε κάνει το Ιδρυμα Αντενάουερ, είχαν βρεθεί στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος.
Τότε ο υπουργός Οικονομικών, αστειευόμενος είχε πει στον Γ. Στουρνάρα ότι αφού από την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% η ΤτΕ είχε αναθεωρήσει στο 2,4% του ΑΕΠ βρισκόταν ένα βήμα πριν ταυτιστεί με την πρόβλεψη του υπ. Οικονομικών για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ για το 2020. Χαμογελώντας τότε ο κεντρικός τραπεζίτης είπε «να προσέχετε τον κoρονοϊό». Τότε ακούστηκε σαν αστείο. Τώρα δεν είναι…
Ο Στουρνάρας στην έκθεσή του για το 2019 που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή προβλέπει πλέον ότι η Ελλάδα θα έχει μηδενική ανάπτυξη για φέτος όταν η ευρωζώνη θα έχει σίγουρα ύφεση 1,5% – 2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,3-1,4%.
Χωρίς να μπαίνει σε λεπτομερείς εκτιμήσεις η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι η επιβράδυνση κατά 2,5% του ΑΕΠ έναντι του αρχικά προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης του 2,5% του ΑΕΠ θα προέλθει από την ενσωμάτωση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα. Η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης θα προέλθει, κυρίως, από διαταραχές στην πλευρά της ζήτησης, με μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών και της εγχώριας ζήτησης, αφού πλήττονται ιδιαιτέρως τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία.
Υπ. Οικονομικών
Την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη κάνει και το υπουργείο Οικονομικών εστιάζοντας το πρόβλημα στην υποχώρηση του εμπορίου, των μεταφορών και σε επόμενο στάδιο και του τουρισμού, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Ο υπουργός Οικονομικών κατά την εξειδίκευση των μέτρων του τρίτου πακέτου κατά του κορονοϊού είπε ότι οι 440.000 επιχειρήσεις που ενισχύονται σε αυτήν τη φάση έχουν μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,25% του ΑΕΠ. Η καλύτερη πρόβλεψη είναι ότι με την επανεκκίνηση της αγοράς θα ανακτηθεί περίπου το 30-40% του τζίρου που χάθηκε στις εβδομάδες ή τους μήνες της καραντίνας.
Στη μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η δομή της ελληνικής οικονομίας, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 1,8 εκατομμύρια τον αριθμό) που δεν συμμετέχουν στον διεθνή ανταγωνισμό και άρα δεν επηρεάζονται τόσο από την επιβράδυνση της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι και πλεονέκτημα σε αυτήν τη φάση. Αν δηλαδή διατηρηθεί η ρευστότητα στον μεγάλο αυτόν αριθμό επιχειρήσεων, τότε θα διασωθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας και σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση με τους -διεθνώς- ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, ο οποίος παράγει περίπου 1 στα 5 ευρώ του ΑΕΠ (ποσοστό 22%), οι μεταφορές, αλλά και η αγορά ακινήτων, που έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» μετά από περίπου μια 10ετία ύφεσης λόγω της χρυσής βίζας αλλά και των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με άλλα λόγια, από τη γενικότερη άνοδο της τουριστικής κίνησης. Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να έχουν τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες παράγουν περίπου το 15% του ΑΕΠ.
Τα στοιχήματα του 2ου εξαμήνου
Οι προβλέψεις και του υπ. Οικονομικών αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος βασίζονται στο ότι ένα πτωτικό πρώτο εξάμηνο του 2020 με περιορισμούς και προβλήματα από την επιδημία του κορονοϊού θα διαδεχθεί ένα ανοδικό δεύτερο εξάμηνο το οποίο αναμένεται να φέρει κάπως τα πράγματα στα ίσα. Τα στοιχήματα για το δεύτερο μισό του χρόνου είναι:
- Να υπερβεί το δημόσιο τα συνηθισμένα προβλήματα γραφειοκρατίας από τους εγγυοδοτικούς μηχανισμούς, ώστε η τεράστια ρευστότητα που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ που παρέχεται και από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από την Ευρώπη να περάσει στις επιχειρήσεις.
- Να δοθούν κίνητρα στις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν το κόστος διαμονής στην Ελλάδα χαμηλά, ώστε για όλο το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου να μη διακοπεί η ροή τουριστών προς τη χώρα μας.
- Το Δημόσιο να κάνει την έκπληξη και να προχωρήσει μεγάλα έργα, τα οποία θα καλύψουν στο σύνολό του το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των 6,75 δισ. ευρώ.
- Να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις οι οποίες έχουν προετοιμαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα και σταμάτησαν αποκλειστικά και μόνο λόγω της επιδημίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής