Ξενοδόχοι πλήττονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία, δηλώνοντας ότι η TUI βρίσκεται σε συνομιλίες με συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και επικαλείται λόγους «ανωτέρας βίας» για να διακόψει προσωρινά τις πληρωμές.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, εξετάζοντας από κοινού τις επιλογές για τη διαχείριση της παραγωγικής ικανότητας ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τόσο για την TUI όσο και για τους συνεργάτες της», ανέφερε η εταιρία.
Η TUI γνωστοποίησε, επίσης, ότι έχει παγώσει τις προσλήψεις και σκέφτεται να μειώσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού. Οπως γίνεται αντιληπτό, πέραν της έλλειψης ρευστότητας πλήττεται άμεσα και η ξενοδοχειακή αλυσίδα. Για παράδειγμα, ένας Ελληνας ξενοδόχος που δίνει το 15% των δωματίων του στην TUI θα απολέσει τις προκαταβολές που έχει υπολογίσει -ενώ παράλληλα μειώνονται και προκρατήσεις του-, τότε θα αναγκαστεί και ο ίδιος να περιορίσει τις πληρωμές στους προμηθευτές του.
Πρόβλημα ρευστότητας για τα ξενοδοχεία
Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, και άλλοι tour operators γνωστοποιούν στους Ελληνες ξενοδόχους ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν τις προκαταβολές για τις προκρατήσεις (early bookings) που έγιναν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ζητούν παράλληλα να μετατεθεί η καταβολή τους στο μέλλον χωρίς να προσδιορίζουν το χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι tour operators φέρονται να ζητούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν, τελικά, οι προκαταβολές των tour operators προκύπτει ένα τεράστιο θέμα, στη διαχείριση του οποίου θα κληθούν να εμπλακούν κυβέρνηση και τράπεζες», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά πως σχεδόν τα μισά ελληνικά ξενοδοχεία δεν έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα, καθώς βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση λόγω κρίσης. Αναπόφευκτα οι ισολογισμοί τους δεν τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε τραπεζική χρηματοδότηση.
«Το θέμα της ρευστότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, εντός του Μαρτίου», αναφέρει ο κ. Τάσιος. Προτείνει, μάλιστα, «η κυβέρνηση να παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για λογαριασμό των επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης».
Κρουαζιέρα
Ο πρώτος κλάδος που πλήττεται άμεσα στον παγκόσμιο τουρισμό είναι οι κρουαζιέρες. Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλει προσωρινά τις κρουαζιέρες της έως την 1η Μαΐου 2020 η Celestyal Cruises, ως προληπτικό μέτρο εξαιτίας των αναπόφευκτων συνθηκών που προκύπτουν λόγω της συνεχούς εξάπλωσης του COVID-19 και των οδηγιών και περιορισμών που θέτουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σχετικά με την απαγόρευση των ταξιδιωτικών μετακινήσεων. Αντίστοιχα, και η εταιρία κρουαζιέρας Princess Cruises ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις κρουαζιέρες της και για τα 18 πλοία του στόλου της για περίοδο 60 ημερών, επηρεάζοντας τις κρουαζιέρες που αναχωρούν από τις 12 Μαρτίου έως τις 10 Μαΐου.
Η εταιρία εξυπηρετεί πάνω από 50.000 επισκέπτες καθημερινά από 70 χώρες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και διαχειρίζεται τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε δύο ηπείρους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου