Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η ασφάλιση της παραγωγής θα παραμείνει μεν υποχρεωτική, ωστόσο εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να επιλέξουν οι ίδιοι σε ποιον οργανισμό θα την ασφαλίσουν, βάζοντας με αυτό τον τρόπο στο παιχνίδι και τις ιδιωτικές εταιρίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας, στην οποία έχει ανατεθεί να μελετήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των γεωργικών ασφαλίσεων και να καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πόρισμα σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση, αλλά και προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ. Ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πόρισμα θα είναι έτοιμο σε περίπου τέσσερις μήνες, οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Οργανισμού επανέλαβε ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές πέραν του 4% (επί του προσδοκώμενου κεφαλαίου εισπράξεως) για τους αγρότες. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιδότησης ασφαλίστρου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ίδιος το απέκλεισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εξεταστούν όλες οι άλλες προσφερόμενες δυνατότητες που υπάρχουν.
Στο «κόκκινο»
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος τη χαρακτήρισε «οριακή» σε σχέση με την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τον επόμενο χρόνο. «Η είσπραξη ασφαλίστρων σε σχέση με τις δαπάνες είναι οριακή», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προϊόντα με υψηλότερη τιμή ασφάλισης από ό,τι αγοράς. Ενδεικτικά, ανέφερε ως παράδειγμα τα ροδάκινα, τα οποία αγοράζονται έναντι 0,29 ευρώ το κιλό και αποζημιώνονται με 0,43 ευρώ το κιλό.
Κομισιόν: Πράσινο φως για τον προϋπολογισμό 2025 και το ελληνικό μεσοπρόθεσμο
Πάντως, και τα οικονομικά μεγέθη φανερώνουν ότι ο Οργανισμός βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς το έλλειμμά του για το 2019 αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 20-24 εκατ. ευρώ, όταν το 2018 ήταν μικρότερο από 5 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις αυξημένες αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, το 2019 δόθηκαν για αποζημιώσεις 160 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν ασφάλιστρα ύψους 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούν στο ετήσιο αποθεματικό.
Στις προτεραιότητες του κ. Λυκουρέντζου είναι και η μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή μέσω της διαμόρφωσης ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Στόχος είναι η εκάστοτε ζημιά να καταγράφεται στο χωράφι και να καταχωρίζεται αμέσως με ένα τάμπλετ από τον εκτιμητή ώστε να μειώνεται ο χρόνος στην καταγραφή ζημιάς και εκτίμησης και να αποφεύγονται πρακτικές που υποβαθμίζουν την αξιοπιστία των εκτιμήσεων.
Αντιχαλαζικά δίχτυα
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Οργανισμού υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας, όπως είναι το Μέτρο 5.1 για τα αντιχαλαζικά δίχτυα, η δεύτερη προκήρυξη του οποίου αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Λυκουρέντζος, ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και ενισχύσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν τόσο οι μεμονωμένοι αγρότες όσο οι Ομάδες Παραγωγών.
Ωστόσο, προβληματική είναι η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Οπως τόνισε, «η σύμβαση με την ιδιωτική αεροπορική εταιρία εστάλη στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και κωλύεται η υπογραφή της. Στις 14/2 θα εκδικαστεί εκ νέου. Εγώ σαν διοίκηση θέλω να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως έχει, αλλά περιμένουμε τη συγκεκριμένη απόφαση».
Από την έντυπη έκδοση