Με το απόθεμα των προβληματικών δανείων για τις «4» να διαμορφώνεται το 9μηνο του 2019 σε 69,4 δισ. ευρώ (24,8 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 19,2 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, 13,8 δισ. ευρώ για τη Eurobank και 11,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα), τις προμήθειες να αυξάνονται μεν, με πιο συγκρατημένους, ωστόσο, ρυθμούς σε σχέση με εποχές προ κρίσης (250 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, 247 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 184 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ και 81 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς) και τη συνολική κερδοφορία να προσεγγίζει τα 640 εκατ. ευρώ (379 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ, εκ των οποίων 257 εκατ. ευρώ αφορούν σε έκτακτα, 91,5 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, 87,1 εκατ. ευρώ η Πειραιώς και 82,1 εκατ. ευρώ η Eurobank), η εξίσωση αποδεικνύεται δύσκολη.
Το σχετικό… καμπανάκι, άλλωστε, έκρουσε ήδη από τις αρχές του τρέχοντος μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σημειώνοντας στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πως «η αρνητική σχέση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με το υψηλό απόθεμα προβληματικών δανείων, σε συνδυασμό με την τρέχουσα αρνητική πιστωτική επέκταση (o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,2%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), διαμορφώνει το πλαίσιο λειτουργίας της κερδοφορίας και περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια βελτίωσής της».
Και καταλήγει: «Εάν δεν υπάρξει μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης, τα μεγέθη κερδοφορίας των τραπεζών δεν θα μπορέσουν εύκολα να μεταβληθούν, δεδομένου του πεπερασμένου περιθωρίου περιστολής του λοιπού λειτουργικού κόστους».
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, το «πράσινο φως», που φέρεται να δόθηκε από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Κριστίν Λαγκάρντ, για την άρση του ορίου των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναμένεται να δώσει μία κάποια ανάσα.
Ο «Ηρακλής»
«Παρά το γεγονός ότι ο “Ηρακλής” αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, βοηθώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, η υλοποίησή του παραμένει… άθλος». Αυτό σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, υπενθυμίζοντας πως αυτό που έχουν στα χέρια τους οι διοικήσεις των τεσσάρων ομίλων είναι απλώς ένα χαρτί. «Μένει να δούμε πώς αυτά που αναφέρονται στο επίμαχο νομοσχέδιο θα εφαρμοστούν στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία της συγκεκριμένης λύσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, να υπάρξει, δηλαδή, μία εξέλιξη εκτός χώρας, τα απόνερα της οποίας, όμως, θα φτάσουν και στην Ελλάδα», συμπληρώνει.
«Κάποιες παράμετροι παραμένουν άγνωστες», επισημαίνει, από την πλευρά του, έτερο τραπεζικό στέλεχος, αναφερόμενο στη στάθμιση μηδενικού ρίσκου (zero risk), που θα πρέπει να δώσει ο SSM για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων.
«Ο νόμος “Ηρακλής” προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τυποποιημένων και διαφανών διαδικασιών, που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον επενδυτή και, παράλληλα, θα τον διευκολύνουν να κάνει τις κατάλληλες επιλογές, οι οποίες ταιριάζουν στο προφίλ ρίσκου του», τόνιζε σε πρόσφατο άρθρο του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, και πρόσθετε: «Η διαφάνεια, που παρέχει ο “Ηρακλής” στον επενδυτή, σε συνδυασμό με τις θετικές αποδόσεις των ομολόγων, που προσφέρει σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων, έχει ήδη καταστήσει τα ομόλογα αυτά εξαιρετικά ελκυστικά. Στόχος μας είναι ο “Ηρακλής” να αποτελέσει το εφαλτήριο για προσέλκυση επενδυτών, καθώς ο νόμος δίνει μία ευκαιρία σε αυτούς να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν εδώ».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συστημικών ομίλων, οι τιτλοποιήσεις, που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή», υπολογίζονται σε 31,5 δισ. ευρώ (12 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, 7,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, 6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλα 6 δισ. ευρώ από την ΕΤΕ), με τις εγγυήσεις να διαμορφώνονται στα 12 δισ. ευρώ. «Ο νόμος περιέχει ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου», εξηγεί ο κ. Ζαββός. Συγκεκριμένα, προβλέπεται: α) η αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας με τουλάχιστον BB- από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης, β) η ενσωμάτωση της, έστω και ελάχιστης, περίπτωσης κατάπτωσης της εγγύησης στην τιμολόγηση αυτής και γ) η δημιουργία μιας νέας δομής στο υπουργείο Οικονομικών, που συνεχώς θα παρακολουθεί, θα παρεμβαίνει και -εάν χρειαστεί- θα αιτείται ως και την αντικατάσταση του διαχειριστή του χαρτοφυλακίου σε περίπτωση μη ικανοποιητικών αποδόσεων.
«ΜΑΧΑΙΡΙ» σε δίκτυο & προσωπικό
«Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το εγχώριο τραπεζικό σύστημα πρέπει να μειώσει ακόμη 20% το δίκτυό της».
Η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους σηματοδοτεί τις ενέργειες, που προτίθενται να ακολουθήσουν οι συστημικοί όμιλοι, για την περιστολή του λειτουργικού κόστους.
Προς επίρρωση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα σε κάτω από 40% έως το 2023 από 54% το 9μηνο του 2019, γεγονός που σημαίνει πως προσεχώς θα μπει νέο «μαχαίρι» στο δίκτυο.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, η τράπεζα «μετρούσε» 535 καταστήματα και 11.382 άτομα προσωπικό, με τις λειτουργικές δαπάνες να διαμορφώνονται σε 749 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στην απόσχιση μερίδας εργαζομένων, προκειμένου να στελεχώσουν τη νέα εταιρία, που συστήνει η Τράπεζα Πειραιώς από κοινού με την Intrum, οι αντιδράσεις συνεχίζονται, με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) να διεκδικεί την επαναπρόσληψη 24 εξ αυτών, που δεν δέχθηκαν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.
Περίπου 1.300 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από την ΕΤΕ από το 2016 έως σήμερα (8.600 τον Σεπτέμβριο του 2019 έναντι 9.900 προ τριετίας), με τη διοίκηση της τράπεζας να προσβλέπει σε επιπλέον συρρίκνωση του προσωπικού -αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.150 άτομα έως το 2022- και, άρα, των λειτουργικών εξόδων, που σήμερα υπολογίζονται σε 592 εκατ. ευρώ.
Σε μείωση -άνω του 10%- των λειτουργικών δαπανών σε βάθος τριετίας (από περίπου 824 εκατ. ευρώ, που ήταν το 9μηνο του 2019) «ποντάρει», από την πλευρά της, η διοίκηση της Alpha Bank, η οποία διαθέτει σήμερα 8.080 άτομα προσωπικό (-808 υπάλληλοι σε σύγκριση με το 2016). Οσον αφορά στη μετακίνηση περίπου 800 εργαζομένων στη νέα εταιρία διαχείρισης Cepal, μετά την υπογραφή σύμβασης 10ετούς ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των NPEs της τράπεζας, στελέχη της τράπεζας ξεκαθαρίζουν πως έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων, με θετική από μέρους τους ανταπόκριση. Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank σχεδιάζει περαιτέρω μείωση του δικτύου (στα 350 καταστήματα το 2022 από 414 το γ’ τρίμηνο του 2019).
Τέλος, περισσότερα από 520 άτομα αποχώρησαν μέσα σε έναν χρόνο από τη Eurobank (8.643 στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου έναντι 9.164 στις αρχές του 2018), με τη διοίκηση της τράπεζας να σχεδιάζει περαιτέρω μείωση 1% το 2020.
Τέλος, σε αντίστοιχη μείωση του δικτύου της προσβλέπει και η διοίκηση της Eurobank, από την οποία μέσα σε έναν χρόνο έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 520 άτομα (8.643 στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου έναντι 9.164 στις αρχές του 2018). Η τράπεζα έδωσε προσφάτως τα… χέρια με την DoValue για την εξαγορά, μεταξύ άλλων, της FPS και του εν Ελλάδι προσωπικού της, που σωρευτικά θα ξεπερνούν τα 1.000 άτομα. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, δε, ο ιταλικός όμιλος διακρίνεται για τον ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη κινητικότητας του προσωπικού της (μεταξύ 5% – 7% στη διετία 2017 – 2018), αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό του συνδυασμού ανέλιξης – εκπαίδευσης (περισσότερες από 11.000 ώρες εκπαίδευσης στην Ιταλία μόνο το 2018) και της πολιτικής αμοιβών και παροχών, μέσα από ένα ελκυστικό σχήμα σύνδεσης της ανταμοιβής με την επίτευξη των στόχων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής