Ειδικά η δόση των 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (τα υπόλοιπα 117 εκατ. ευρώ είναι κέρδος από το επιτοκιακό πέναλτι για το δάνειο του 2012 για επαναγορά ομολόγων) ήρθε νωρίτερα μετά από συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με όφελος και των δύο πλευρών.
Όλοι κερδισμένοι
Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά που διαχειρίζεται ο ESM μένοντας σε κάποια ευρωπαϊκή τράπεζα «χρεώνονταν» με αρνητικά επιτόκια με ζημιά του Μηχανισμού, η συμφωνία ήταν η εξής: Αφού οι διαδικασίες των εθνικών Κοινοβουλίων για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα είχαν ολοκληρωθεί αποφασίστηκε να συντμηθεί το κομμάτι που ήθελε μια τυπική έγκριση και από το Δ.Σ. του ESM.
Με τη μεταβίβαση των χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γλιτώνει τα αρνητικά επιτόκια, ενώ από την άλλη μεριά η Ελλάδα θα ισοσκελίσει τα αρνητικά επιτόκια που θα πληρώσει στην ΤτΕ μέσω του γενναίου μερίσματος που καταβάλλει η κεντρική τράπεζα προς το Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Σε δεύτερη ανάγνωση, η αλλαγή στάσης του ESM, ο οποίος ενημέρωνε με μακροσκελείς ανακοινώσεις για την εκταμίευση κάθε ποσού προς τη χώρα, δείχνει ότι πλέον οι εκταμιεύσεις ποσών προς την Ελλάδα θεωρούνται κάτι κανονικό και δεν χρήζουν ιδιαίτερης δημοσιότητας.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Προγραμματισμός
Το δανειακό πρόγραμμα για το 2020 που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ μέχρι και το μεσημέρι λαμβάνει υπ’ όψιν του και το αστάθμητο των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών για τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί δανεισμός από 4 έως και 9 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερις εκδόσεις ομολόγων. Ετσι η Ελλάδα θα κρατήσει επαφή με τις διεθνείς αγορές σε όλη τη διάρκεια του έτους (ανάλογα βέβαια και με το κλίμα), στοχεύοντας και στην περαιτέρω εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων σε μεγαλύτερης διάρκειας τίτλους.
Το στοίχημα του ΟΔΔΗΧ για το 2020 είναι να κάνει μία τουλάχιστον επιτυχημένη έκδοση τίτλου με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτή στην οποία έχει ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος από το καλοκαίρι του 2018. Ως γνωστόν, η ρύθμιση του χρέους ισχύει ως το 2032. Αν εκδοθεί το 2020 ένα 15ετές ομόλογο από την Ελλάδα, αυτό θα εξοφληθεί κανονικά το 2035. Συνεπώς, αν όλα πάνε καλά με την έκδοση αλλά και την πορεία του ομολόγου αυτού στη δευτερογενή αγορά τίτλων, αυτό θα πιστοποιήσει ότι οι αγορές έχουν πάψει πλέον να φοβούνται την Ελλάδα και μπορούν να τη δανείζουν για όλες τις διάρκειες.
Αλλαγή κλίματος
Στο μεταξύ, σε διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τη βαθμίδα Β+ στη βαθμίδα ΒΒ προχώρησε χθες ο -σχετικά άγνωστος- ιαπωνικός οίκος αξιολόγηση R&I, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή της πορεία. Αν και ο συγκεκριμένος οίκος δεν ανήκει στους τέσσερις μεγάλους -Fitch, S&P, Moody’s, DBRS-, τους οποίους και λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ στις αποφάσεις της (και άρα έχουν σημασία για το πότε η Ελλάδα θα ανέβει στο τρένο του QE), ωστόσο η κίνησή του αποτελεί ένα σημαντικό σήμα για τις αγορές και την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών τόνιζε πως, παρότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), το γεγονός ότι η εν λόγω αναβάθμιση δίνεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), καθώς και το ότι το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-), είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος για την ελληνική οικονομία.
Η αλλαγή αυτή της στάσης και μάλιστα από έναν «συντηρητικό» οίκο αξιολόγησης ήρθε ως αποτέλεσμα της διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής. «Το υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ, συνεχίζει τη βήμα βήμα την αποκατάσταση της κανονικότητας», κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών.
Από την έντυπη έκδοση