Το τεράστιο αυτό ποσό ήρθε στην επιφάνεια από την έκθεση-αναφορά που παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκε στις 16 Ιουνίου για το λόγο αυτό. Τόσο οι θεσμοί όσο και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την αποτύπωση των ληξιπροθέσμων. Η… διαφάνεια αυτή έβαλε στο λογαριασμό οφειλών η εξόφληση των οποίων καθυστερεί πέραν των 90 ημερών άλλες δύο σειρές: αυτή όπου γράφονται οι οφειλές από καθυστερούμενες συντάξεις και μια δεύτερη που αφορά αιτήσεις επιστροφής φόρων που περιμένουν σε κάποια ΔΟΥ για να ελεγχθούν πριν αναγνωριστούν επίσημα και μπουν στην ουρά της αποπληρωμής.
Ετσι, ο πίνακας ο οποίος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην ομάδα εργασίας αλλά και χθες το πρωί στο Δ.Σ. του ESM που ενέκρινε τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ είχε συνολικά τέσσερις διαφορετικούς λογαριασμούς οφειλών με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να φτάνει τα 9,55 δισ., ποσό το οποίο αναλύεται σε:
1. Ποσό 5,04 δισ. ευρώ (στοιχεία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου) σε προμηθευτές μέσω ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων νοσοκομείων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Στην αναφορά του υπουργείου Οικονομικών εξηγείται ότι από την αναγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου απουσιάζουν αυτές που είναι αντικείμενο της εκ των υστέρων διόρθωσης για νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη που ξεπερνά το ανώτατο μηνιαίο όριο πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι από τις οφειλές προς ιδιωτικά θεραπευτήρια και φαρμακευτικές εταιρίες μέρος από τα rebate και claw back που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στο Δημόσιο δεν περιλαμβάνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
tdasopoulos@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου