Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για νέες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι η ευέλικτη διαδικασία που εισάγει η νέα νομοθεσία, επιτρέπει τη δημιουργία πολλών και κατά τεκμήριο καλών θέσεων εργασίας.
Στόχος της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα 230 άρθρα του νομοσχεδίου είναι:
- Να άρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα, τοποθετώντας τον πήχη στο ύψος των απαιτήσεων της ψηφιακής εποχής, των καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών,
- Να θεραπεύσει αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν, την κακή και αποσπασματική νομοθέτηση, και λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων,
- Να αθροίσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον,
- Να δώσει χείρα βοηθείας σε επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους,
- Να διασφαλίσει τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας
- Να στηρίξει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «στόχος είναι να γίνει συντομότερη η “οδύσσεια” επενδυτών και εργαζομένων στην Ελλάδα, που μόλις ξεμπερδέψουν με ένα εμπόδιο, εμφανίζονται μπροστά τους άλλα πέντε, με αποτέλεσμα να πριονίζεται η εμπιστοσύνη τους προς το Ελληνικό κράτος».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ειδική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου εφαρμοστούν στην πληρότητά τους η ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι +5 μονάδες στα επόμενα 10 χρόνια ενώ μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5% τον επόμενο χρόνο.
Τα 8 πιο κομβικά μέτρα
1) Καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες των μεταποιητικών δραστηριοτήτων ενώ έχουν υποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια από την πληρέστερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
2) Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
3) Δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.
4) Επιταχύνει αναθέτοντας σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων (αυτή τη στιγμή λιμνάζουν 2.500 φάκελοι) που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το κράτος θα ασκεί ελεγκτικό ρόλο.
5) Επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, ειδικά σε δίκτυα 5G και ανοίγει το δρόμο για πάρκα κεραιών με αυστηρές πρόνοιες για τη δημόσια υγεία.
6) Θέτει δικλίδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας που στερεί μισή μονάδα του ΑΕΠ ετησίως.
7) Θεσμοθετεί Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και την (προαιρετική) ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που είδαμε και πρόσφατα, λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς χωρίς να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη βάση εγγεγραμμένων μελών. Να υπάρξει δηλαδή περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.
8) Επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών δικογράφων και τηλεσυνδριασεων στη διοικητική δικαιοσύνη που είναι πιο ώριμη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων να υποδεχθεί σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο του πολυνομοσχεδίου