Στη σημερινή δημοπρασία, εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια 600 εκατ. ευρώ, τρίμηνης διάρκειας, με επιτόκιο -0,02%.
Με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,5% το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε χθες από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ με το δεκαετές ομόλογο, από τα 5,4 δισ. ευρώ που πρόσφεραν Ελληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση του 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους», κατέληγε η ανάρτηση του πρωθυπουργού.
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, έχουμε τους χαμηλότερους φόρους
«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, επί κυβέρνησης Ν.Δ., βγήκε επιτυχώς στις αγορές.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα στοιχεία της έκδοσης, εστιάζοντας στην άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 1,5%, ενώ υπενθυμίζει πως το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%. Ως στοιχεία επιτυχίας -κατά τον κ. Σταϊκούρα- χαρακτηρίζονται «η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών. Ολα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ποιοτική έκδοση». Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα-βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα».
Η έκδοση
Οι «ανάδοχοι» της έκδοσης είναι οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan, που έχουν αναλάβει να διαθέσουν τα νέα ομόλογα στους επενδυτές. Ανοιξαν το βιβλίο των προσφορών στις 10.30 το πρωί και το έκλεισαν λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, έχοντας συγκεντρώσει προσφορές που υπερκάλυπταν το ποσό που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 3,6 φορές.
Οπως εξήγησε χθες, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, η άντληση 1,5 δισ. ευρώ ήταν επιλογή, καθώς το Δημόσιο δεν χρειαζόταν τα χρήματα αυτά. Κρίθηκε, όμως, ότι μπορεί να καταγραφεί ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο για τον τίτλο-βαρόμετρο σε ό,τι αφορά το δανεισμό του Δημοσίου και, επιπλέον, η Ελλάδα δήλωνε ακόμη ένα «παρών» στις αγορές, περίπου επτά μήνες μετά την έκδοση αναφοράς του δεκαετούς ομολόγου επανέκδοσης, του οποίου ήταν και η χθεσινή δημοπρασία.
«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.